Salonul International Auto Bucuresti (SIAB), nu s-a mai tinut din 2007, inainte de criza, insa revenirea acestui eveniment nu pare sa fie prea aproape, fiindca niciun mare jucator din industrie nu are bugete pentru un salon auto international, au spus reprezentanti ai APIA la o conferinta organizata de Ziarul Financiar. Totusi, salonul este inca mentinut in calendarul OICA si probabil intr-un an – doi vor veni vesti pozitive despre el.
„Din nefericire, analizele pe care le-am facut au aratat ca nici macar unul dintre producatorii care opereaza in Romania nu si-a putut permite participarea la un eveniment de tip SIAB”, a spus Cristian Milea, sef al Opel Romania si membru in comitetul de conducere al Asociatiei Producatorilor si importatorilor de Automobile din Romania (APIA)
„Faptul ca exista concurenta generata de eveninmente care afiseaza nume similare cumva cu SIAB este inca una dintre realitatile cu care ne confruntam. Insa, identificarea resurselor necesare ca sa facem SIAB-ul, sperand ca el va determina o schimbare radicala in industrie, nu este in opinia mea cea mai buna abordare”, precizeaza el.
„Ca sa fim extrem de sinceri riscam sa iesim din calendarul OICA si, cu un lobby eficient, incercam sa evitam acest lucru, insa trebuie sa intelegeti ca efectiv industria nu are capacitatea sa faca acest eveniment”, mai spune Cristi Milea.
Marius Tudor, secretar general al APIA, precizeaza ca multe saloane au fost anulate in lume din cauza crizei – in Olanda, Croatia, Ungaria Brazilia – Romania nefiind un caz singular cu acest salon anulat. „In ceea ce priveste mentinerea in calendarul OICA, am reusit pana acum sa-l mentinem si cred ca vom reusi in continuare, astfel ca intr-un an sau doi sa comunicam si pe subiectul asta, venind cu vesti pozitive”.
Conform traditiei din deceniul trecut, SIAB se tinea o data la fiecare doi ani. Ultima editie a avut loc in 2007, dar nu se stie cand va avea loc urmatorul salon. SIAB 2011 trebuia sa aiba loc intre 7 si 16 octombrie, insa a fost anulat.
De-a lungul anilor s-a vorbit si de faptul ca nu exista o locatie adecvata pentru un astfel de salon international, dar si de faptul ca, decat sa se faca o versiuni low-cost, mai bine nu se tine deloc un astfel de eveniment.