Acasa Ford Comisia Europeana deschide o investigatie in legatura cu un ajutor de stat pentru uzina Ford din Valencia

Comisia Europeana deschide o investigatie in legatura cu un ajutor de stat pentru uzina Ford din Valencia

de Vlad Barza

Ford Transit Connect (sursa - Ford)

Comisia Europeana (CE) a deschis o investigatie formala in legatura cu un ajutor de stat pe care statul spaniol vrea sa il acorde celor de la Ford pentru productia Transit Connect in regiunea Valencia. Grantul pe care spaniolii il acorda este de 25 milioane euro si se refera la investitii totale de 419 milioane euro ale Ford. In Spania rata somajului a trecut de 27%, iar Ford se afla intr-o situatia dificila in Europa, asteptand pierderi de doua miliarde dolari in 2013.

Statul spaniol a notificat UE in 2012 in legatura cu dorinta de a acorda Ford un grant de 25,2 milioane euro pentru producerea lui Transit Connect la uzina Almussafes din regiunea Valencia, zona economica defavorizata, cu rata mare a somajului. Investitia totala a Ford este de 419 milioane euro.

CE vrea sa verifice, prin aceasta investigatie, daca ajutorul acordat de spanioli nu depaseste anumite praguri stabilite la partea de cresteri ale capacitatilor de productie si la cotele de piata. Pragurile au fost stabilite pentru a nu aparea distorsionari ale competitiei in piete cu supracapacitate de productie.

Comisia spune ca investigatia prelimiara a arata ca acest proiect ar putea depasi pragul legal autorizat de 5% crestere a productiei pe o piata in declin.

Situatia este foarte grea in Spania unde rata somajului a atins un record de 27,2% in primul trimestru din acest an, ceea ce inseamna sase milioane de persoane.

Ford trece printr-o perioada grea in Europa, unde vanzarile marcii au scazut cu 20% in primul trimestru, estimarile pentru intreg 2013 aratand pierderi de peste doua miliarde dolari.

Lasa un comentariu