Acasa Dacia VIDEO: Femeile in industria auto, adesea mai disciplinate decat barbatii si mai productive pe anumite posturi cheie

VIDEO: Femeile in industria auto, adesea mai disciplinate decat barbatii si mai productive pe anumite posturi cheie

de Adrian Mitrea

Angajata Dacia (sursa - Dacia)

Romania, prin amplasarea sa geografica, se numara printre tarile in care numarul de femei care muncesc este mare. In industria auto femeile au pondere mult mai mica, dar unde sunt angajate sunt vazute ca factor de echilibru, mai disciplinate decat barbatii si mai productive pe anumite posturi cheie. Cam asa se vad lucrurile din perspectiva unui mare angajator international prezent in Romania, la care circa 31% dintre angajati sunt de sex feminin.

„In primul rand in Romania diversitatea este unul din factorii de performanta. Beneficiem clar de o istorie – pentru ca trebuie sa recunoastem, in toata Europa de Est a existat femeia care a lucrat dintotdeauna, deci familia era formata din doua persoane care lucrau – ceea ce inseamna ca in general media femeilor care lucreaza si care au pozitii importante in companii este normal sa fie mai mare”, a declarat directorul de resurse umane pentru Renault in Romania si in regiunea EUROMED, Radu Mavrodin.

„In acelasi timp, daca ma gandesc la toata regiunea pe care o coordonez pe partea de resurse umane, sa stiti ca sunt progrese fata de media istorica din acele tari. Sunt progrese foarte mari, cifrele sunt altele acum. Sa stiti ca in Maroc ne fixam ca tinta sa avem circa 10% operatori-femei in noua noastra fabrica de la Tanger, ceea ce e extraordinar de mult. In momentul de fata suntem in jur de 6%. Ma gandesc la tari precum Franta – care sunt tari mature – si care nu depasesc acest procent. Deci femeile, mai ales in industrie, sunt o raritate. Sa ne gandim la Turcia, care este o tara si ea musulmana si care are foarte putina traditie in domeniu (auto – n.r.) si a inceput sa creasca numarul de operatoare. Avem toate conditiile pentru femei in uzina. Cifrele sunt mult mai mici decat in Romania, dar tendinta este de crestere in toate aceste tari”, a explicat Mavrodin, fiind prezent la gala Women@Renault Romania.

Joi, 4 aprilie, a avut loc la Pitesti prima editie a Galei Femeilor de Succes Renault Romania in cadrul careia au fost felicitate 18 femei din toate entitatile Renault Romania pentru contributia lor la rezultatele companiei.

De ce sunt femeile importante intr-o companie?

„Eu vad ca fiind un mare avantaj dintr-un motiv foarte simplu: cred ca pentru o femeie e foarte important sa poata sa aleaga. Nu e important sa lucreze, e important sa poata sa aleaga. Deci are la noi aceasta posibilitate. Iar doi, in momentul in care a ales sa lucreze eu sunt extraordinar de fericit – si declaratia mea nu este una demagogica – pentru ca chiar cred ca mixul dintre femei si barbati intr-o echipa aduce foarte, foarte mult. Pentru ca – nu vreau sa fac reclama la MOBEXPERT – suntem cu totii diferiti, din fericire. Si suntem complementari”, a spus oficialul Renault.

Adesea femeile sunt mai productive decat barbatii, clar mai disciplinate, si asta se vede si in productivitate.

„Sunt anumite posturi in care femeile sunt cu siguranta mai productive decat barbatii. Si nici macar nu este anormal. Intr-o viata profesionala anterioara, ca sa va dau un exemplu, aveam operatoare femei care trebuiau sa lucreze la trefilare, cu alte cuvinte sa bage o sarmulita foarte, foarte fina intr-o gaura mica dintr-un cilindru metalic. Va asigur ca erau de doua ori mai productive decat barbatii la aceasta operatiune. Dupa care, chiar in atelierul de confectie anvelope – ca am lucrat si in domeniul anvelopelor – am constatat ca in medie femeile erau mult mai disciplinate decat barbatii, urmand procesul de productie si in felul acesta facand un numar de anvelope mult mai mare pe zi”, a adaugat Radu Mavrodin, explicand rolul femeilor intr-o companie din industria auto.

Fata de unii producatori auto, Renault stimuleaza intensiv promovarea femeilor in companie. Intrebarea e… de ce?

„Noi o facem pentru ca suntem convinsi ca aduc performanta si in plus aduc stabilitate climatului social. Asta e un lucru foarte important. Si cand ai 18.000 de angajati in Romania ai nevoie de asta”, potrivit lui Mavrodin.

Radu Mavrodin este director de resurse umane in cadrul Renault si conduce activitatile din Romania si regiunea EUROMED. Absolvent al Facultatii de Matematica (Bucuresti, 1994), si-a completat studiile la Scoala de Studii Politice si Administrative (Bucuresti, 1996) si la Ecole Nationale d’Administration (Paris/Strasbourg, 1998). Mavrodin si-a inceput activitatea profesionala in domeniul materialelor de constructii in cadrul Grupului Lafarge, unde a ocupat diferite pozitii de management atat in tara cat si in Franta: Sef de Proiect, Director de Strategie, Director Parteneriate e-Business, Controlor de Gestiune Regiunea Africa, Director Divizia Beton Romania. In 2005 s-a alaturat Grupului Michelin unde a fost pe rand Director de Resurse Umane Romania-Balcani si Responsabil la nivel de Grup al Proiectului Competente.

Romania este a doua tara a Grupului Renault in ceea ce priveste efectivele, cu 17.800 angajati. Femeile reprezinta 31% din numarul de salariati, iar 32% din pozitiile cheie ale companiei sunt ocupate tot de femei. In domeniul ingineriei si in cel al fabricatiei, femeile au o pondere de 28%.

Reteaua Women@Renault Romania a fost lansata in 2010, iar in prezent numara 170 de membre, cu trei nationalitati (romana, franceza si turca). In ultimii trei ani, prin intermediul retelei, au fost organizate conferinte, seminarii, vizite si intalniri cu managementul companiei, dar si actiuni umanitare.

Renault Romania are in prezent aproximativ 17.800 de angajati. Principalele entitati ale sale sunt Uzinele Dacia de la Mioveni (Uzina Vehicule, Uzina Mecanica si sasiuri, Directia Logistica, inclusiv centrul RIR-ILN), Matrite Dacia (Pitesti), centrul de design Renault Design Central Europe, Renault Technologie Roumanie (care include Centrul Tehnic Titu) si directia comerciala Renault Commercial Roumanie (inclusiv Centrul de Piese de Schimb Oarja).

Lasa un comentariu