Acasa Piata Auto Registrul Auto Roman a incercat de cel putin doua ori sa interzica inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta, insa acest lucru nu este posibil in UE

Registrul Auto Roman a incercat de cel putin doua ori sa interzica inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta, insa acest lucru nu este posibil in UE

de Vlad Barza

(sursa - Ford)

Registrul Auto Roman a incercat de cel putin doua ori de-a lungul anilor sa interzica inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta, insa acest lucru nu este posibil conform legislatiei europene, a spus un oficial RAR la o conferinta de presa organizata de AAA Auto. Cristian Bucur, sef al departamentului omologari individuale la RAR spune insa ca aceste vehicule sunt verificate minutios din punct de vedere tehnic si trebuie facute modificarile de semnalizare necesare. Pe la RAR au trecut in ultimii trei ani aproximativ 8.000 de masini cu volan pe dreapta.

„Registrul Auto Roman a incercat de cel putin doua ori sa interzica inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta, insa nu se poate fiindca este dreptul fiecarui posesor sa inmatriculeze o masina. Si eu pot sa ma duc cu masina mea in Anglia si sa circul cu ea acolo”. spune Cristian Bucur.

„Noi am incercat. Polonia stiu ca a intrat in procedura de infringement de la UE fiindca a reusit pe ascuns cumva sa prevada in legislatie imposibilitatea inmatricularii acesor masini. Acum se discuta pe subiect acolo, insa nici ei nu au ajuns inca la o concluzie acolo daca aceste vehicule ar putea fi macar restrictionate. Sigur trebuie sa fie admise in circulatie prin inmatriculare, asta este mesajul de la UE”, spune Bucur.

Polonia a fost de mai multe ori somata de Comisia Europeana sa elimine interdictia legata de aceste masini, oficialii europeni subliniind ca daca masina respecta toate cerintele tehnice, nu are de ce sa nu circule in tara. In plus cei de la CE spun ca sunt bariere nejustificate puse chiar si cetatenilor polonezi care vor sa revina in tara natala cu masini aduse din Regatul Unit.

„Nimeni nu poate sa spuna ca nu ai voie in Romania cu un vehicul cu volan pe dreapta”, spune oficialul RAR care adauga ca au fost cazuri in care oamenii au schimbat pozitia postului de conducere, costul unei astfel de operatiuni fiind de circa 2.000 euro.

„Am incercat sa introducem in normativul nostru de verificare tehnica prevederi care sa interzica pur si simplu acordarea inspectiei tehnice unui vehicul care are volanul pe dreapta strict pentru acest motiv”, a spus pentru HotNews.ro oficialul RAR, adaugand insa ca acest lucru este imposibil conform normelor europene.

Ce se poate face? „Am instruit coelgii din teritoriu sa aiba in vedere anumite asepcte caracteristice acestor vehicule: configuratia farurilior, acestea trebuie sa ofere un fascicul asimetric orientat spre partea dreapta a drumului, nu spre stanga, cum e in Anglia. Pentru instalatia de semnalizare in partea din spate, atunci cand exista o singura lampa de mers inapoi, ea trebuie sa fie pe partea dreapta a vehiculului si cand exista o singura lampa de ceata, ea trebuie sa fie pe stanga”, spune seful departamentului omologari.

El mai spune ca acum sase-sapte ani in legislatia pentru masinile cu volan pe dreapta  era obligatorie oglinda periscop, o oglinda interioara asezata in extrema stanga, la baza parbrizului. Insa dupa 2007, de cand tara a intrat in UE, a fost scoasa aceasta impunere din legislatie.

Conform datelor furnizate de RAR catre HotNews, prin sistemul informatic al registrului au trecut 2.979 masini cu volan pe dreapta in 2010, 1,406 in 2011 si 3.488 anul trecut

2 comentarii

ciprian 22 ianuarie 2014 - 22:41

bai eu detin masina cu volan pe dreapta de 5 ani si am facut o gramada de curse cipru romania si nu sa intimplat nimic daca iesti sofer conduci orice. am inchiriat o data un logan in romania si vreau sa zic ca alea sunt pericol social ca sunt varza curge tabla de pe ele si mai vreti si 30 euro la zi

Reply
Cristian Radu 8 februarie 2014 - 03:42

Conduc masina cu volan pe dreapta de 2 ani. Am venit de cel putin 8 ori in RO cu masina de acest gen fara probleme de genul …NU VAD SA DEPASESC. Multa lume se comporta axact cum comporta omenirea inainte de Hristos…era ceva de genul ..Orice nu este ca la mine in gradina nu este corect si nu il accept. Hai trezirea si raspunde-ti la o intrebare REALA. Cum intri intr-o depasire cu un BMW din 2002 cu volan pe dreapta (1300 Lire) si cum intrii cu un Logan din 2012 cu volan pe stanga (7-8000 Euro)? Tine de sofer si rareori de sectoarele de drum pe care te deplasezi. 40000 de Mile in acesti 2 ani printre care cam jumatate prin si inspre Romania fara probleme. Voi de ce ati avea? Dar e bine eu ma bucur ca sunt multi ca voi. Voi sunte-ti motivul pentru care masinile cu volan pe dreapta isi mentin pretul scazut… Motiv pentru care chiar daca nu mai locuiesc in Anglia mai vreau o masina cu volan pe dreapta si o vreau buna si ieftina asa ca sa nu se mareasca cererea din partea voastra…. RAMANETI ACOLO UNDE VA AFLATI (Ma gandeam la un A6 din 2006 la 4200 Lire cum suna asta?) Va salut…!

Reply

Lasa un comentariu