Acasa Romania Proprietarii de masini vor putea sa asiste la interventia din service sau sa o urmareasca video, prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor

Proprietarii de masini vor putea sa asiste la interventia din service sau sa o urmareasca video, prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor

de Vlad Barza

(sursa - autocareexcellence.com)

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege care da posibilitatea proprietarilor de autovehicule sa asiste vizual, dintr-un spatiu amenajat, direct sau prin intermediul unei camere de luat vederi, interventia din service, dar si sa o conteste, daca apreciaza ca aceasta nu este conforma, relateaza Mediafax. „Service-ul trebuie sa justifice in acest fel si costul, uneori foarte ridicat al interventiei”, spune initiatorul proiectului, deputatul Iulian Iancu. Initial, proiectul de lege a fost depus in anul 2010, fiind adoptat de Senat, dar respins de Camera Deputatilor, forul decizional.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 324 de voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 2 abtineri. Camera Deputatilor este for decizional.

„Aceasta reglementare ofera sansa proprietarului unui autoturism, beneficiarului unei astfel de interventii in service, sa asiste la interventia care se face propriei masini, sa conteste. Exista, incepand cu acest act normativ, obligatia unui Registru de contestatii. Contestatia este initiativa cetateanului. El poate sa conteste in mod absurd. Imediat, insa, in termen de sapte zile, exista obligatia RAR sa verifice contestatia respectiva”, a precizat presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, initiatorul proiectului.

El a precizat ca la un numar de cinci contestatii se repeta obligatoriu auditul efectuat de catre RAR la service-ul in cauza si daca auditul are loc de doua ori in 12 luni se suspenda licenta acelui service.

Iulian Iancu a explicat ca prevederile noului act normativ reprezinta o provocare pentru service-uri, pentru ca trebuie sa fie transparente si sa ofere o sansa clientului, explicandu-i toate interventiile pe care le face la masina.

„Service-ul trebuie sa justifice in acest fel si costul, uneori foarte ridicat al interventiei. In al doilea rand ofera sansa beneficiarului sa fie confortabil ca el asista, vede, este sigur ca ce se intampla la masina lui este in conformitate cu prestatia mentionata de catre service-ul auto.(…) De asemenea actul normativ instituie si un set de amenzi pentru categoriile de activitati contraventionale in urma incalcarii prevederilor acestui act normativ”, a mai spus Iancu.

El a aratat ca de la data initierii actului normativ o parte din service-urile auto au amenajat deja spatii de unde un client poate urmari interventia la masina sa sau, in cazul lipsei unui astfel de spatiu, interventia poate fi vizionata prin intermediul unei camere de luat vederi.

„Deci nu facem decat sa venim in intampinarea service-urilor ca vor fi credibile, dar si al cetatenilor ca nu vor mai fi umiliti”, a precizat Iancu.

Initial, proiectul de lege a fost depus in anul 2010, fiind adoptat de Senat, dar respins de Camera Deputatilor, forul decizional.

Proiectul a fost depus din nou in 2012. de aceasta data, actul normativ a fost respins de Senat, dar Comisia de Industrii a Camerei a elaborat un Raport de adoptare, care a fost votat de plenul Camerei, care este si for decizional.

Potrivit amendamentelor cuprinse in Raportul Comisiei de Industrii, „operatorul economic asigura posibilitatea ca beneficiarul sa asiste vizual, intr-un spatiu special amenajat, in conditii de siguranta, separat de spatiul de lucru, in mod direct sau prin intermediul unui sistem video, la modul in care sunt executate activitatile” de service, in care sunt utilizate piesele, ansamblele si materialele si in care este efectuata manopera.

La cererea beneficiarului, operatorul economic asigura accesul acestuia la facilitatea de a asista vizual la activitatea de service, iar operatorii economici sunt obligati sa inregistreze rezultatele verificarilor executate, sa mentina dovezi care sa demonstreze conformitatea activitatilor executate cu conditii tehnice si de calitate impuse, se mai prevede in actul normativ.

Potrivit noii legi, nerespectarea acestor conditii de catre operatorii economici da dreptul beneficiarului sa refuze motivat in scris semnarea receptiei respectivelor activitati, prevazute in devizul de lucrari, si inclusiv plata acestora, pana in momentul in care acesta nu mai are obiectiuni in ce priveste realitatea si calitatea lucrarilor.

Actul normativ stipuleaza faptul ca refuzul motivat in scris al semnarii receptiei de catre beneficiar reprezinta o contestatie care se inregistreaza in registrul contestatiilor al operatorului economic.

Lasa un comentariu