Acasa Industrie Renault-Nissan a preluat oficial controlul Lada

Renault-Nissan a preluat oficial controlul Lada

de Vlad Barza

Sediul central al Lada-AvtoVAZ (sursa - Renault)

Alianta Renault-Nissan a semnat oficial actele prin care devine actionar majoritar intr-o noua companie mixta formata impreuna cu AvtoVAZ, compania rusa care produce masinile Lada. Noul joint-venture se numeste Alliance Rostec Auto BV, iar grupul franco-japonez va ajunge sa detina 67% din actiuni si va investi 700 milioane dolari in Rusia.

Renault a preluat 25% din AvtoVAZ in 2008, iar acum, impreuna cu Nissan, detine controlul celui mai mare producator auto rus. Pana in 2014 se va ajunge ca Renault sa aiba 50,1% din noul joint-venture, dupa investitii de 366 milioane dolari, iar Nissan va detine 17% din actiuni si va investi 376 milioane dolari. Restul participatiei, 32,8%, va fi detinuta de Russian Technologies.

Colaborarea dintre Renault si Lada a dat primele roade, iar in aprilie a fost inaugurata la Togliatti o noua linie de asamblare, dupa investitii de 400 milioane euro.

Vor fi produse cinci modele sub siglele celor trei marci ca parte a acestui proiect, primul fiind Lada Largus, a carui productie a inceput in primavara, iar al doilea este noul Nissan Almera, a carui productie a inceput marti, 11 decembrie, si va atinge maximul in primavara lui 2013.

Anul trecut Lada a vandut 578.000 de masini in Rusia, iar adaugand si modelele Renault si Nissan vanzarile au trecut de 878.000 unitati. Tinand cont de investitiile propuse si de extinderile programate, obiectivul este ca in 2016 capacitatea instalata de productie a Renault, Nissan si Lada in Rusia sa fie de 1,7 milioane vehicule/an.

Sunt patru unitati de productie ca parte a acestei colaborari: Togliatti (uzina „mama” a Lada), Moscova, St. Petersburg si Ijevsk (uzina preluata in 2012 de AvtoVAZ.

Federatia Rusa are 145 de milioane de locuitori si un parc auto de 34 milioane vehicule. Salariul mediu lunar este 550 euro, iar vanzarile anuale de masini noi ar putea ajunge la 3,4 milioane in 2015. Studiile arata ca in peste zece milioane de gospodarii din Rusia veniturile sunt de peste 50.000 dolari/an.

Lasa un comentariu