Acasa Qoros Cam asa vor arata masinile Qoros, o noua marca auto chinezeasca ce promite premium accesibil si 5 stele Euro NCAP

Cam asa vor arata masinile Qoros, o noua marca auto chinezeasca ce promite premium accesibil si 5 stele Euro NCAP

de Adrian Mitrea

Sedan compact Qoros (sursa - Qoros)

Primul automobil al marcii chinezo-israeliene Qoros va fi prezentat in martie 2013 la Salonul Auto de la Geneva, avand design si conceptie nemtesti, materiale si finisaje premium si 5 stele din 5 la testele Euro NCAP, promit oficialii noii marci auto, fondata in 2007. Qoros are executivi de top veniti de la Volkswagen si MINI.

Primul automobil Qoros va fi un sedan compact, din categoria unor modele precum Volkswagen Jetta si Renault Fluence. Tot la Geneva, pe langa sedanul de serie, Qoros va prezenta si un concept pentru a prefigura viitoarele sale modele.

Qoros are in plan sa produca 150.000 masini in primul an complet de activitate, uzina avand o capacitate anuala de 450.000 unitati.

Marca Qoros a luat fiinta in 2007 in urma unei asocieri dintre Chery Automobile (cel mai mare producator auto privat din China) si grupul industrial Israel Corporation. Qoros are furnizori de top din industria auto, cum ar fi Continental, Bosch, TRW, Magna Steyr, Microsoft si Iconmobile. Presedintele Qoros este Guo Qian. Qoros desfasoara operatiuni de inginerie si design in Shanghai (China), Graz (Austria) si Munchen (Germania). Uzina marcii va fi amplasata in orasul Changshu din provincia Jiangsu, China.

Seful de design al Qoros este Gert Volker Hildebrand, fost sef de design al MINI, iar Volker Steinwascher, fost executiv Volkswagen, este vicepresedintele noului producator auto chinez. Despre Qoros Steinwascher a spus ca va combina calitatea germana in ceea ce priveste conceptia si executia cu functionalitatea si simplitatea masinilor japoneze.

Qoros a intentat un proces celor de la Kia pentru numele Quoris, iar pana acum chinezii au castig de cauza.

Ramane de vazut cum va aborda Qoros intrarea in Europa, in contextul in care masinile chinezesti au o reputatie proasta, s-au dovedit nesigure si nefiabile, iar exemplul care parea sa se abata de la regula, marca Brilliance, a iesit repede de pe piata europeana. Masinile Brilliance inspirau mai multa calitate, aveau design si conceptie mai curate, insa preturile erau cu cel mult 10% mai mici decat ale automobilelor coreene din aceeasi clasa, acestea din urma bucurandu-se de o reputatie si de o retea de dealeri/service mult mai bune.

Schita sedan Qoros (sursa - Qoros)

Schita interior sedan Qoros (sursa - Qoros)

Lasa un comentariu