Acasa smart smart lanseaza in 2014 un scuter electric, in parteneriat cu Vectrix, iar autonomia va fi de 140 km

smart lanseaza in 2014 un scuter electric, in parteneriat cu Vectrix, iar autonomia va fi de 140 km

de Adrian Mitrea

smart escooter concept (sursa - Daimler)

Producatorul auto smart, detinut de Daimler, va produce un scuter electric, deja anuntat prin conceptul escooter, impreuna cu Vectrix. Scuterul va fi lansat pe piata in 2014 si va avea o autonomie de 140 km, insa pretul ramane in continuare o enigma.

Vectrix este o companie americana fondata in 1996 care produce scutere electrice de mai multi ani.

„Scuterul smart va fi un smart adevarat si vrem sa-l transformam intr-un simbol al mobilitatii urbane, asa cum este smart fortwo”, a declarat seful smart, Annette Winkler. Scuterul electric smart vine in completarea solutiilor de mobilitate electrice oferite de companie, alaturi de smart fortwo electric drive si smart ebike.

In afara de autonomia de pana la 140 km, smart nu da alte detalii despre scuterul pe care il va lansa in 2014, insa este de asteptat ca acesta sa preia elemente si tehnologii anuntate pe conceptul escooter, prezentat in premiera mondiala in 2010 la Salonul Auto de la Paris.

click aici pentru galeria foto cu smart escooter

Conceptul smart escooter prezinta tehnologii caracteristice mai degraba unei masini, cum ar fi monitorizarea unghiurilor moarte (Blind Spot Assist). Scuterul dispune si de ABS si un airbag. smart escooter poate atinge o viteza maxima de 45 km/h, iar bateria litiu-ion (48 V, 80 Ah) ii asigura o autonomie de pana la 100 de kilometri. Este de asteptat ca varianta finala sa aiba o viteza maxima mai mare, din moment ce autonomia este cu 40 km mai mare decat a conceptului.

Acumulatorul poate fi incarcat la orice priza, iar „un plin” se face in 3-5 ore. Pentru eficienta sporita, celulele fotovoltaice de pe carena din fata incarca bateria scuterului, iar la franare, motorul care in mod normal propulseaza scuterul devine generator (ca un dinam de bicicleta).

In ghidon poate fi integrat un telefon de ultima generatie (in fotografii apare un Apple iPhone) care are mai multe roluri: navigatie, sistem antifurt, urmarire a scuterului in caz de furt.

Lasa un comentariu