Grupul german Continental a inaugurat luni, 19 noiembrie, la Timisoara un nou centru de cercetare si dezvoltare, a carui piatra de temelie a fost pusa in data 8 iulie 2011. Investitia se ridica la 20 milioane euro, capacitatea de 2.000 de angajati, iar birourile si laboratoarele au o suprafata totala de 30.000 metri patrati (mp), a anuntat compania.
„Acest centru de cercetare si dezvoltare reprezinta inca un moment important in istoria Continental in Romania si subliniaza inca o data importanta capacitatilor noastre de inginerie si de dezvoltare pentru clientii nostri globali”, a declarat la inaugurare Helmut Matschi, membru al Consiliului Executiv si presedinte al diviziei Interior.
De asemenea, Continental a inceput un program de extindere a fabricii de la anvelope din Timisoara, obiectivul fiind ca productia sa fie in 2013 cu 15% mai mare decat anul acesta, iar numarul de angajati sa creasca cu 300-400.
„Evenimentul de astazi este inca o dovada al angajamentului Continental fata de Romania si care ne arata cat de importanta este aceasta pe harta Continental. Este o mare placere sa vad cum atat fabrica cat si centrul de cercetare si dezvoltare se dezvolta si, de trei luni, se regasesc in aceeasi locatie. Colaborarea noastra este acum mai eficienta, fiind impreuna si ne va ajuta sa ne eficientizam procesele si sa le acceleram, astfel devenind mai puternici si fiind capabili sa infruntam orice provocare, ce ar putea aparea pe viitor. Aceasta cladire permite si cresteri viitoare ale activitatilor, care in momentul de fata sunt desfasurate de aproape 2.000 de angajati in noua cladire din Timisoara”, a declarat Christian von Albrichsfeld, director general Continental Automotive Romania si manager pentru cercetare si dezvoltare pe Romania.
Evenimentul de inaugurare a adus impreuna echipa de management Continental din Romania si din strainatate, reprezentanti ai autoritatilor: Klaus Christian Olasz, consulul Republicii Federale Germania la Timisoara, Eugen Dogariu, prefectul judetului Timis, Nicolae Robu, primarul orasului Timisoara, Ovidiu Gant, reprezentant al minoritatilor germane in Parlamentul Romaniei, cat si colegi si parteneri de afaceri ai celor trei divizii Continental Automotive din Romania.
Diviziile Grupului Automotive (Chassis & Safety, Interior, Powertrain) dezvolta si produc aplicatii software si hardware inovative: sisteme de management al motorului, unitati de control pentru transmisie, sisteme de franare electronica, sisteme radio de navigatie si multimedia, unitati de control pentru vehicule hibride, unitati de control pentru sasiu, tahografe digitale, unitati de control pentru airbag si instrumente de bord. Cele trei centre de dezvoltare si cercetare din Timisoara, Sibiu si Iasi si cele trei fabrici din Timisoara, Sibiu si Brasov, reprezinta o investitie de aproape 235 milioane euro pana la finalul anului 2011, generand peste 5.200 locuri de munca in diviziile Grupului Automotive.
Cu o cifra de afaceri de 30,5 miliarde de euro in 2011, Continental se numara printre cei mai importanti furnizori pentru industria auto la nivel mondial. Continental are produse din domeniul sistemelor de franare, al sistemelor si componentelor de propulsie si de rulare, instrumentare, solutii infotainment, sisteme electronice pentru autovehicule, anvelope si produse tehnice din elastomeri.
Pentru Continental lucreaza in prezent in jur de 170.000 de angajati in 46 de tari.
Grupul Automotive, prin cele 3 divizii ale sale: Chassis & Safety (vanzari de aproximativ 6,5 miliarde euro in 2011, 33.000 angajati), Powertrain (vanzari de aproximativ 5,8 miliarde euro in 2011, 31.000 angajati) si Interior (vanzari de aproximativ 6,1 miliarde euro in 2011, 32.000 angajati) a obtinut vanzari de aproximativ 18,5 miliarde euro in 2011.
Grupul Automotive este prezent in mai mult de 170 de unitati la nivel global.
Divizia Siguranta & sasiu dezvolta si produce sisteme de control a sasiului si a franelor hidraulice si electronice, senzori, sisteme de asistarea a soferului, electronice pentru airbaguri si senzori, sisteme de spalare si sisteme de suspensie aer electronice. Competenta principala este integrarea activa si pasiva a sigurantei de conducere in ContiGuard. Divizia Powertrain integreaza solutii eficiente si inovative pentru trenurile de rulare ale autovehiculelor. Gama completa de produse include sisteme de injectie pentru benzina si motorina, de gestionare a motorului, de control de transmisie, inclusiv senzori si elemente de actionare, precum si sistemele de alimentare cu combustibil si componente si sisteme pentru autovehicule hibride si electrice. Gestionarea informatiilor este esenta diviziei Interior, care ofera o gama larga de produse, ce include grupuri de instrumente de bord si afisaje multifunctionale, unitati de control, sisteme electronice de acces masina, sisteme de monitorizare a pneurilor, aparate de radio, multimedia si sisteme de navigatie, sisteme de control al climei, solutii telematice si module si sisteme de bord.
Pana la sfarsitul anului 2011, Continental a investit peste 575 de milioane euro in activitatile din Romania. Atat Automotive Group cat si Rubber Group sunt reprezentate in Romania. Continental detine sapte unitati de productie, trei centre de cercetare si de dezvoltate in Timisoara, Sibiu, Carei, Nadab, Brasov si Iasi. Continental este partener al unui joint-venture in Slatina si al unui centru de distributie al anvelopelor pentru Europa de Est, in Sacalaz. Continental are in prezent peste 10.500 angajati in Romania.