Acasa Hyundai Hyundai si Kia vor despagubi in SUA posesorii a 900.000 de masini pentru ca au comunicat clientilor valori eronate ale consumului de carburant

Hyundai si Kia vor despagubi in SUA posesorii a 900.000 de masini pentru ca au comunicat clientilor valori eronate ale consumului de carburant

de Vlad Barza

Hyundai Veloster (sursa - Hyundai)

Hyundai si Kia vor oferi despagubiri financiare unui numar de 900.000 de persoane din SUA care si-au cumparat masini ale celor doua marci din 2010 incoace fiindca testele facute de autoritati au revelat consumuri medii mai mari decat cele anuntate de constructorii auto in showroom-uri, scrie Detroit News. Companiile asiatice spun ca valorile eronate au rezultat din cauza unor vicii de procedura la teste. Calculele arata ca despagubirile vor fi in jurul 100 dolari/masina in fiecare an.

Totul a pornit de la o ancheta a autoritatii U.S. Environmental Protection Agency care a facut teste de consum pentru modelele celor doua marci, rezultand diferente de pana la 1 litru/100 km fata de valorile comunicate de companii.

Hyundai, care in spoturi spunea ca are patru modele cu consum mediu de sub 5,9 litri/100 km, va trebui sa retracteze acest lucru fiindca testele Agentiei de Mediu au aratat ca Accent, Veloster si Elantra consuma peste 6 litri/100 km.

Per total, consumul mediu al gamelor celor doua marci va urca de la 8,7 litri/100 km, la putin peste 9 litri, iar in consecinta companiile vor schimba cat mai curand posibil stickerele pe care este afisat consumul automobilelor in showroom.

Oficialii companiilor spun ca regreta profund incidentul si il pun pe seama unor erori de procedura aparute la testele de consum. Hyundai si Kia promit ca vor despagubi posesorii celor 900.000 de masini din modelele la care valorile consumului mediu vor fi modificate, suma despagubirii urmand sa varieze in functie de kilometrii parcursi, de model si de valoarea cu care consumul mediu mixt se modifica.

In cele mai multe cazuri valorile se vor modifica in general cu 0,1 – 0,2 litri/100 km, iar un exemplu arata ca un sofer care a condus in Florida 23.000 km in acest an va primi o despabugire de 88 dolari plus 15% pentru inconvenientele create. Despagubirile vor fi acordate cat timp cumparatorii detin acel vehicul si vor tine cont si de pretul benzinei. In calcul se va tine cont de valoarea (considerata eronata acum) promisa de constructor cand a vandut vehiculul in comparatie cu valoarea noua stabilita acum de Agentia de Mediu.

La 80.000 dintre masini valorile vor trebui ajustate cu peste 0.5 litri/100 km, iar cea mai mare modificare va fi la Kia Soul unde consumul mediu mixt comunicat va fi de aproape un litru/100 km mai mare. Sunt cuprinse doar masini vandute de la final de 2010 pana in prezent, iar in Canada despagubirile se aplica pentru alte 130.000 de modele ale celor doua marci.

E imposibil de calculat cat de multi clienti au castigat cele doua marci din cauza ca stickerele din geamurile masinilor expuse afisau valori ale consumului mai mici, insa Hyundai a folosit in reclame faptul ca patru modele – si nu doar unul cum a reiesit din testele oficiale – au consum mediu mixt de sub 40 mpg (5,9 litri/100 km).

Agentia americana de mediu spune ca in ultimii 12 ani a cerut modificarea valorii de consum comunicata doar pentru doua modele: Dodge Ram pick-up din 2001 si BMW 328i din 2012. Agentia este foarte severa si face propriile teste pentru ca producatorii auto sa nu anunte valori cu mult sub cele reale.

Lasa un comentariu