Anvelopele noi comercializate incepand de joi, 1 noiembrie 2012, in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie sa aiba o eticheta care sa-i ajute pe clienti sa decida mai usor. Aceasta eticheta este similara celei intalnite la electrocasnice si afiseaza trei criterii de performanta, in baza a doua principii: protectia mediului si siguranta. Dar ea nu spune totul despre o anvelopa. Producatorii auto Michelin, Continental si Goodyear Dunlop au jucat si joaca un rol important in informarea publicului despre ce inseamna noua eticheta de pe anvelope si ce se ascunde dincolo ea. Am strans informatiile relevante de la toti acesti producatori si iti prezentam mai jos o sinteza a celor mai importante lucruri despre care credem ca merita sa fii informat.
Obiectivele noii reglementari
- imbunatatirea eficientei energetice a transportului rutier si reducerea emisiilor de CO2 asociate
- imbunatatirea sigurantei rutiere
- reducerea zgomotului asociat transportului rutier
Aceste obiective vor fi atinse prin sprijinirea consumatorilor sa faca o alegere informata atunci cand isi achizitioneaza anvelopele.
Eticheta, in cuvinte
- Pictograma cu o anvelopa si o pompa de carburant se refera la rezistenta la rulare. Astfel, sub aceasta pictograma se gasesc informatii despre impactul asupra consumului de carburant si, implicit, al nivelului emisiilor. Exista clase de la A la G
- Pictograma cu anvelopa, norul si picaturile de apa se refera la performantele de franare pe carosabil umed. Exista clase de la A la F
- Pictograma cu un difuzor se refera la nivelul de zgomot exterior produs de anvelopa, masurat in decibeli (dB), cu trei clase. Limitele care vor intra in vigoare de la data de 1 noiembrie 2016 prevad maximum doua linii negre in dreptul pictogramei referitoare la zgomot.
Diferenta dintre un set complet de anvelope din clasa A si unul din clasa G inseamna reducerea concumului de carburant (si cu acesta, emisiile de carbon) cu pana la 7,5%. Aceasta inseamna 300 litri de combustibil economisiti in peste 45.000 km (pentru un automobil echipat cu motor de 1,6 litri pe benzina, turbo), respectiv 240 litri de carburant economisiti pentru o masina cu motorizare turbo diesel, informeaza Michelin.
Anvelopele din clasa A ofera cea mai buna eficienta la consum, iar fiecare clasa care urmeaza pana la clasa G creste consumul de carburant cu 0,1 litri/100 km parcursi. Consumul de carburant va varia de la o categorie la alta intre 0,10 litri pana la 0,15 litri/100 de km, spune Continental.
Distanta de franare corespunzatoare unui vehicul echipat cu un set complet de anvelope de clasa A in loc de un set clasa F inseamna aproximativ 16-18 metri, in cazul franarii de urgenta a unui vehicul care se deplaseaza cu 80 km/ora, potrivit Michelin si Continental.
Distanta de franare necesara pe carosabil ud la viteza de 80 km/h va varia cu pana la 6 metri intre clasele de eficienta, observa Continental.
In ceea ce priveste zgomotul la rulare, trei unde negre inseamna ca nivelul de zgomot se incadreaza in limitele legale actuale. Doua unde negre inseamna ca zgomotul se afla cu 3 dB sub limita actuala, la jumatatea nivelului de zgomot specificat in noua lege, iar o unda neagra inseamna ca nivelul de zgomot se afla cu 6 dB sub limita actuala, la 1/4 din nivelului de zgomot specificat in noua lege, informeaza Michelin.
Norme de aplicare si responsabilitati
Producatori si importatori:
- Aplicarea autocolantului cu eticheta pe banda de rulare precum si pe fiecare lot de unul sau mai multe anvelope livrate
- Asigurarea intregii documentatii tehnice promotionale pentru anvelope (inclusiv internet)
Constructori de automobile
- Sa furnizeze informatiile inscrise pe eticheta, pentru fiecare anvelopa propusa, inaintea vanzarii acesteia si cel putin prin intermediul documentatiei tehnice promotionale
Distribuitori de anvelope
- Sa aplice autocolantul furnizat de producatori, fie pe anvelopa, fie pe un suport aflat in imediata apropiere a anvelopei
- Sa prezinte informatiile inscrise pe eticheta si printr-un alt mijloc (ex. lista de pret)
- Sa prezinte informatiile inscrise pe eticheta pe factura sau intr-un document insotitor
Autoritati
- Sa urmareasca respectarea legii
- Sa faca verificari periodice
Testele producatorilor
Constructorii de anvelope trebuie sa realizeze testele de performanta conform procedurilor si standardelor, astfel:
- Rezistenta la rulare se masoara intr-un laborator, pe un tambur la 80 km/h. Va fi aplicata o procedura care sa permita alinierea laboratoarelor utilizate de constructorii de anvelope cu laboratoarele organizatiilor independente de testare, cum ar fi UTAC si TUV SUD Automotive. Rezultatul va varia in functie de gradul de incarcare al vehicului, de stilul de condus si de conditiile de drum.
- Franarea pe carosabil umed se masoara in aer liber, pe o pista, prin comparatie cu o anvelopa de referinta, fie pe un vehicul, fie pe o remorca de test. Testele se realizeaza pe acelasi tip de suprafata, cu o pelicula de apa avand aceeasi adancime (1,0 mm ±0.5 mm pentru anvelope pentru turisme). Temperatura mediului ambiant depinde de categoria de anvelope, anvelopele de vara fiind testate la temperaturi cuprinse intre 5 grade Celsius si 35 grade Celsius, iar anvelopele de iarna la temperaturi cuprinse intre 2 grade Celsius si 20 grade Celsius.
- Zgomotul anvelopelor este masurat in cadrul unui test special. Deoarece nivelul de zgomot depinde in mod direct de viteza de deplasare, tipul suprafetei pe care ruleaza anvelopa si temperatura mediului ambiant, testul se realizeaza la o viteza de deplasare a vehiculului de 80 km/ora, pe o suprafata aliniata la conditiile meteo definite (viteza vantului, temperatura etc).
Statistici interesante
Consumatorii doresc de la anvelopele lor siguranta (61,5%), apoi longevitate (57%) si economie de combustibil (47%), potrivit unor studii (VUFO Study Verkehrunfallforschung & Universitatea din Dresda) citate de Michelin.
„Nevoile consumatorilor merg dincolo eticheta. De exemplu, atunci cand vine vorba de siguranta, noua eticheta ia in considerare numai franarea pe carosabil umed. Dar 70% din accidente au loc pe suprafete uscate, iar aderenta pe suprafete umede, in viraje, este de asemenea foarte importanta”, observa Michelin.
Potrivit companiei franceze, 60% din accidente au loc in orase, la viteze reduse, 75% din accidente au loc pe drum drept (20% pe carosabil umed), 25% din accidente au loc in viraje (50% pe carosabil umed), 99% din accidentele pe carosabil umed au loc pe portiuni acoperite cu putina apa.
„Testele pentru anvelope efectuate de revistele auto vor continua sa reprezinte o importanta sursa de informatii pentru consumatorii finali, deoarece acestea testeaza pana la 11 caracteristici suplimentare importante din punct de vedere al sigurantei, pe langa cele 3 criterii indicate pe eticheta. In conditii de iarna, exista si alte caracteristici importante ale anvelopelor care nu apar pe eticheta. Prin urmare, conducatorii auto trebuie sa consulte surse alternative atunci cand achizitioneaza anvelope de iarna: rezultate ale testelor publicate in revistele auto, sfatul distribuitorului auto, documentatia pusa la dispozitie de producator”, noteaza germanii de la Continental.
Putin de la fiecare anvelopa inseamna mult pentru fiecare dintre noi si pentru mediu: „Daca toate vehiculele europene ar rula cu anvelope cu grad A, s-ar realiza o economie de 27 miliarde dolari din consumul de carburant si o reducere a emisiilor de CO2 cu pana la 20 de milioane tone. Alegerea unei anvelope pentru masini de pasageri cu grad A la aderenta pe carosabil umed in locul unei anvelope cu grad G ar putea insemna o distanta de franare cu pana la 30% mai scurta pe carosabil umed, adica o oprire cu pana la 18 metri mai devreme. Aceasta inseamna trei si chiar patru lunigimi de masina”, observa Goodyear Dunlop.
Cateva curiozitati
Anvelopa este formata dintr-un amestec special de materiale. Pe toata durata sa de exploatare, anvelopa este supusa unui numar foarte mare de deformari, fiind capabila sa se adapteze la o serie intreaga de conditii, unele dintre acestea, extrem de dificile. Mai jos sunt enumerate patru exemple de la Michelin:
- La o viteza de 80 km/ora, compusii inclusi in banda de rulare aflata in contact cu solul dispun de mai putin de o milisecunda pentru a ghida, accelera si frana vehiculul.
- Ori de cate ori treceti peste o groapa sau loviti bordura, unele zone ale anvelopei se deformeaza in proportie mai mare de 150%.
- In timpul verii, pe autostrada, atunci cand afara temperatura este de 30 grade Celsius, temperatura anvelopei atinge o valoare de 80 grade Celsius.
- Atunci cand masina vireaza pentru a evita un obstacol, greutatea exercitata pe flanc creste cu mai mult de 500 kg.
O initiativa neobisnuita este sustinuta de Goodyear Dunlop. Din Alpii elvetieni, la autostrazile germane, de la canalele Venetiei, la Parlamentul UE de la Strasburg din Bruxelles, „artistul anvelopei” Ian Cook a produs o opera de arta de mari dimensiuni pentru a marca introducerea obligativitatii noii etichete pentru anvelope. A fost nevoie de 20 de masini de jucarie si de peste 100 de anvelope pentru a crea aceasta opera de arta, cu 27 de culori – cate una pentru fiecare stat membru al UE.
Pictura a fost inramata si prezentata de Goodyear in incinta Parlamentului European. Turneul a inceput in Marea Britanie si au fost vizitate Franta, Elvetia, Italia, Slovenia, Austria, Germania, Luxemburg si Belgia.