Situatia financiara a Ford in Europa nu poate fi mai diferita de cea din America. Astfel, pe plan european este un an cu rezultate dezamagitoare, pierderile depasind un miliard de dolari in primele nou luni, in timp ce America de Nord i-a adus companiei profit de peste 6 miliarde dolari in acelasi interval. Ford va inchide trei fabrici europene si va renunta la peste 6.000 de angajati, in timp ce in America a adaugat noi schimburi pentru a face fata cererii.
In primele noua luni veniturile Ford pe plan mondial au coborat cu cateva procente, spre 97,8 miliarde dolari, in timp ce profitul net s-a diminuat de la 6,5 miliarde dolari in intervalul ianuarie – octombrie 2011, pana spre 4,06 miliarde in perioada similara din 2012. Trimestrul trecut este considerat excelent de catre Ford, profitul net depasind 1,6 miliarde dolari datorita unor rezultate foarte bune in America de Nord unde compania a avut cel mai bun trimestru din ultimii 12 ani.
Divizia europeana, pentru care Ford a anuntat un plan drastic de redresare care cuprinde si inchiderea a trei fabrici, a inregistrat pierderi nete de 468 milioane dolari trimestrul trecut, totalul ajungand la 1,02 miliarde pentru primele noua luni. In conditiile in care piata europeana inregistreaza cele mai mici vanzari auto din ultimii 20 de ani, nu e de mirare ca valoarea vanzarilor marcii americane in Europa a scazut cu cinci miliarde dolari, spre 20,1 miliarde pentru primele noua luni.
Ford a reafirmat necesitatea luarii unor masuri drastice, acestea constand in renuntarea la peste 6.000 de locuri de munca (circa 13% din angajatii din Europa) dar si in reducerea capacitatii de productie cu 355.000 unitati, adica 13% din productia totala pe continent. Pentru intreg anul in curs asteptarile sunt sumbre, estimandu-se pierderi de peste 1,5 miliarde dolari. Masurile drastice anuntate ar trebui sa aduca Ford Europa pe profit la jumatatea deceniului si sa genereze economii anuale de 450-500 milioane dolari.
Lucrurile nu ar putea fi mai diferite in America de Nord unde Ford a adaugat un schimb la o uzina fiindca avea nevoie sa creasca in total capacitatea instalata cu 400.000 de unitati. In America profitul a crescut puternic, depasind doua miliarde dolari trimestrul trecut si 6,4 miliarde dolari pentru primele noua luni. Ford a vandut in valoare de peste 57 miliarde dolari in America intre ianuarie si septembrie, ceea ce inseamna de aproape trei ori mai mult decat in Europa.
Ford a produs trimestrul trecut 1,4 milioane de vehicule pe plan mondial si va face 1,5 milioane in trimestrul curent, cifrele fiind mai mari decat in perioadele similare ale anului trecut. Compania se asteapta sa vanda mai mult decat anul trecut pe toate continentele, cu exceptia Europei