Acasa Ford UPDATE: Ford va inchide doua unitati de productie din Marea Britanie si estimeaza pierderi de 1,5 miliarde dolari in Europa

UPDATE: Ford va inchide doua unitati de productie din Marea Britanie si estimeaza pierderi de 1,5 miliarde dolari in Europa

de Vlad Barza

In uzina Ford Southampton (sursa -Ford)

Ford a anuntat joi, 25 octombrie, ca in 2013 va inchide uzina care produce utilitara Transit, plus o unitate industriala de presaj auto, numarul efectivelor Ford in Regat urmand sa scada cu 1.400 angajati. Compania spune ca va reduce cu 355.000 unitati capacitatea de productie instalata la nivel european, iar productia de Transit care va inceta in Marea Britanie va fi mutata in Turcia.

Ford anuntase miercuri, 24 octombrie, ca va inchide uzina Genk din Belgia, iar acum urmeaza sa opreasca asamblarea de vehicule in Marea Britanie, unde a deschis in 1911 prima uzina pentru Model T.

UPDATE: Ford a anuntat joi ca se asteapta la pierderi foarte mari in Europa in 2012, peste 1,5 miliarde dolari, astfel ca e nevoie de masuri radicale. Capacitatea instalata de productie pe continent va fi redusa cu 18%, adica 355.000 de masini, iar forta de munca va fi redusa cu 13%, adica 6.200 de oameni, cifre care includ taierile din Belgia si Anglia.

Ford estimeaza ca aceste reduceri ii pot aduce economii de 450-500 milioane dolari/an.

Din pierderea de 1,5 miliarde dolari estimata in 2012 de Ford Europa, 400 milioane dolari vin de la masurile de reducere a stocurilor la dealeri. Compania estimeaza ca pe la jumatatea deceniului va deveni profitabila in Europa.

Sindicalistii prezenti in aceasta dimimeata la intalnirile cu managementul Ford spun ca uzina care produce utilitara Transit la Southampton va fi inchisa in vara lui 2013, cei 550 de angajati urmand sa isi piarda locurile de munca.

Ford va mai inceta activitatea si la o unitate de presaj auto din orasul Dagenham, urmand, se pare, ca 600 de locuri de munca din acea unitate sa fie relocate la o alta uzina. Chiar si asa, inchiderea celor doua unitati de productie va duce la scaderea cu 1.300 a efectivelor Ford in Marea Britanie, ceea ce inseamna o zecime din total.

Sindicalistii spun ca vestea este devastatoare pentru angajati si familliile lor, insa nu este nici pe departe o surpriza mai ales ca Transit este produs si la uzina turca din Kocaeli, cu costuri totale mai mici.

Anuntul are o simbolistica deosebita fiindca practic Ford va inceta asamblarea de vehicule in Marea Britanie, unde este prezenta din 1911 cu o uzina pentru legendarul Model T. Grupul va ramane insa cu cateva unitati industriale, inclusiv o uzina de motoare diesel care va fi extinsa.

Lasa un comentariu