Acasa Dacia VIDEO, FOTO: Cum arata uzina Dacia dupa noi investitii. Vechile modele predau stafeta noilor Logan, Sandero si Sandero Stepway

VIDEO, FOTO: Cum arata uzina Dacia dupa noi investitii. Vechile modele predau stafeta noilor Logan, Sandero si Sandero Stepway

de Adrian Mitrea

Noul Sandero in uzina Dacia (sursa - Dacia)

Vechile modele Dacia predau treptat stafeta noilor Logan, Sandero si Sandero Stepway pe platforma industriala de la Mioveni, care in acest an a beneficiat de noi investitii si modernizari, cele mai importante fiind cele pentru un motor complet nou, modern, si dublarea capacitatii turnatoriei de aluminiu. Este nu doar un semnal ca Grupul Renault nu pleaca din Romania, ci si dovada ca francezii si romanii au invatat, cot la cot, foarte multe in cei opt ani in care au produs masini low cost la Mioveni. Iata cum arata la sfarsit de 2012 uzina din Mioveni.

click aici pentru galeria foto

Investitiile totale pentru modernizarea platformei industriale din Mioveni se ridica la 250 milioane euro.

Uzina Vehicule si Uzina Mecanica si sasiuri Dacia au beneficiat de o serie de modificari si adaptari industriale pentru introducerea in fabricatie a noilor Logan, Sandero si Sandero Stepway, lansate la sfarsitul lunii septembrie, la Salonul Auto de la Paris.

UVD

Compusa din patru mari departamente (Presaj, Caroserie, Vopsitorie si Montaj), Uzina Vehicule Dacia (UVD) asigura activitatea de productie a modelelor din gama Dacia: Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster si Logan MCV, cu ajutorul a peste 8.000 de salariati. Cadenta zilnica a uzinei este de 1.390 de vehicule.

Odata cu intrarea in fabricatie a noilor modele, in toate departamentele au fost implementate dispozitive si instalatii industriale noi. Cladirea in care se desfasoara activitatea de Presaj a fost extinsa pentru a putea adaposti o linie noua de prese. In plus, a fost instalata o noua linie de decupare a tablei in flanuri (bucatile de tabla care sunt ulterior ambutisate/presate si transformate in piese de caroserie).

In departamentul Caroserie a fost creat un flux nou de productie pentru asamblarea caroseriilor noilor modele. O noutate o reprezinta aparitia unor roboti de sudura si a unor dispozitive flip-flap care ajuta la sudura cadrului lateral. In plus, pentru a putea construi acest nou flux, linia de feraj, pe care se asambleaza partile mobile ale caroseriei, a fost reamplasata in mijlocul departamentului.

In cifre, aceste evolutii industriale adaptate pentru noile modele inseamna: 464 de posturi de sudura, 447 de mijloace de asamblare, 23 de pompe de mastic, 47 de roboti si alte 167 de dispozitive.

Tot in Caroserie a fost infiintat si un nou atelier de esapamente, care permite fabricarea si livrarea pieselor intr-un timp cat mai scurt. Aici sunt fabricate si asamblate esapamentele pentru noua gama de modele, in sincron cu filmul de fabricatie de vehicule din departamentul Montaj, ceea ce contribuie la optimizarea activitatii si a stocurilor.

Lucrarile de adaptare a liniilor de fabricatie de la Caroserie pentru cele trei noi modele vor continua si in 2013.

Industrializarea noilor modele a presupus adaptarea instalatiilor existente si in Vopsitorie. Astfel, in atelierul de Mastic au fost create traiectorii noi pentru aplicarea masticului sub caroserie si pragul masinii, iar in atelierele Apret – Baza – Vopsea si Piese Plastic au fost create traiectorii pentru aplicarea apretului, bazei si lacului.

In Montaj au fost realizate lucrari de modificare a instalatiilor existente pentru adaptarea lor la fabricarea noilor modele si au fost instalati roboti pentru optimizarea procesului de fabricatie. In plus, au fost realizate lucrari de ameliorare a ergonomiei in posturile de lucru, care au ca scop atat imbunatatirea conditiilor de munca ale operatorilor, cat si cresterea calitatii operatiilor.

Dintre acestea, relevante sunt:

 • montarea de roboti pentru aplicarea masticului sub caroserie cu ajutorul carora calitatea procesului a crescut si sunt eliminate pierderile de mastic;
 • modificarea conveiorului (banda rulanta) prin aducerea sa la sol si amplasarea de covoare rulante in posturile de montaj calculator pe injectie, remontare usi pe caroserie si montare a plansei bord, pentru a permite operatorilor sa se concentreze asupra operatiunilor pe care le efectueaza;
 • reorganizarea atelierului Bare pentru a scurta timpul de aprovizionare a liniei de montaj.

UMCD

Uzina Mecanica si sasiuri Dacia (UMCD) este cea de-a doua mare uzina situata pe platforma industriala de la Mioveni (peste 3.800 de angajati) si prima uzina din cadrul Grupului Renault din punct de vedere al diversitatii proceselor. In cele sapte departamente de fabricatie ale Uzinei sunt produse piese brute din aluminiu, se uzineaza si se asambleaza motoare si cutii de viteze, se monteaza punti fata si spate, se preseaza si se sudeaza osii si cadrele GMP (grup moto-propulsor) pentru vehicule asamblate la Uzina Vehicule Dacia si in alte uzine la nivel international.

Incepand cu acest an un nou motor turbo pe benzina a intrat in productie la Uzina Mecanica si sasiuri Dacia: H4Bt, cunoscut sub numele comercial Energy TCe 90. Acesta este cel mai modern motor produs vreodata in judetul Arges: are 3 cilindri, o capacitate de 900 cmc, este supraalimentat si cu bloc (carterul cilindri) fabricat din aluminiu. Motorul H4Bt va fi cel mai bine plasat pe piata in termeni de consum, raport putere/cilindree si emisii CO2. El echipeaza noile Logan, Sandero si Sandero Stepway si este de asemenea exportat in Turcia, unde este montat sub capota lui Renault Clio IV.

Pentru productia acestui nou motor a fost inaugurat un nou departament, organizat in trei ateliere (asamblarea motoarelor, uzinare cartere cilindri si mentenanta). Piesele integrate in noul propulsor (carterul de distributie, semela, capacul chiulasa, carterul cilindri, capacul palier, volanta si arborele cotit) sunt turnate si uzinate in cadrul UMCD. Linia de fabricatie a noului departament va fi adaptata pana la sfarsitul anului pentru o capacitate de 450.000 de unitati pe an. Pana in prezent au fost produse circa 12.000 de motoare H4Bt.

Uzina Mecanica si sasiuri Dacia (UMCD) este prima uzina din cadrul Grupului Renault care produce acest motor.

Cea mai mare turnatorie de aluminiu din tara si din Grupul Renault la nivel mondial

Atelierul turnatorie produce piese turnate din aliaje de aluminiu pentru cutiile de viteze si motoarele fabricate la Dacia, dar si pentru alte uzine Renault din Europa, America de Sud si Asia. Activitatea mecanica din acest sector a inregistrat o evolutie remarcabila in ultimii ani. Investitiile realizate au generat cresteri semnificative ale capacitatilor de productie de la an la an. Productia a crescut de la 1.000 de tone in 2001, la 3.600 de tone in 2005, 7.300 de tone in 2007, 9.500 de tone in 2009 si 13.500 de tone in 2011.

La finalul anului in curs este programat acordul de fabricatie pentru prima celula de turnare sub presiune de 2.500 tone forta, care va produce carterul cilindri pentru motorul H4Bt. In perioada urmatoare vor fi instalate inca doua celule de 2.500 de tone forta, iar capacitatea de productie a departamentului va fi aproape dublata la 24.000 de tone.
Pentru a implanta aceste noi celule, cladirea Turnatoriei a fost recent extinsa cu 2.600 mp.

In plus, fata de aceste proiecte, in acest an este prevazuta cresterea capacitatii de productie pentru cutiile de viteze TL cu 50% (de la 5.000 de cutii de viteze la 7.500 pe saptamana). Cutia de viteze TL este o cutie manuala de ultima generatie, prima cutie de viteze comuna a Aliantei Renault Nissan (6 rapoarte, cuplu de pana la 240 Nm, adaptata motoarelor pe benzina de 1,8 litri si 2 litri si diesel de 1,5 litri). Pentru cutia de viteze TL8 se produce si modulul de transfer, Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia fiind singura uzina din Grupul Renault care industrializeaza aceasta componenta mecanica. Peste jumatate din productia de cutii de viteze este destinata exportului catre uzinele Aliantei Renault-Nissan (Franta, Turcia, Marea Britanie).

Ambele uzine (UVD si UMCD) utilizeaza Sistemul de Productie Renault (SPR), unul dintre cele mai moderne din industria auto mondiala. Bazat pe standardizarea posturilor de lucru precum si a metodelor si operatiunilor, SPR a contribuit in mod esential la cresterea productivitatii uzinei Dacia si a calitatii produselor, la ameliorarea conditiilor de munca (in special a ergonomiei in posturi) si la imbunatatirea parametrilor de mediu.

Pentru cresterea calitatii au fost introduse autocontrolul si obiectivul de a face bine din prima. Controlul calitatii se realizeaza la iesirea din fiecare etapa de fabricatie si la produsele finale. Astfel, fiecare masina care iese de pe banda Uzinei Vehicule este condusa pe o minipista care permite verificarea principalelor functionalitati inainte de a pleca spre clienti. De asemenea, fiecare motor care iese de pe linia de asamblare este supus verificarilor pe bancuri la cald si la rece.

Pe scurt despre Automobile Dacia

 • o suprafata totala de 290 de hectare
 • 2 uzine: Uzina Vehicule Dacia si Uzina Mecanica si sasiuri Dacia (UVD si UMCD)
 • o Directie Logistica Centrala
 • capacitate de productie: 350.000 de vehicule/an
 • Sistemul de Productie Renault (SPR), unul dintre cele mai moderne din istoria auto mondiala
 • peste 1,6 miliarde euro investiti in perioada 2000–2011
 • 15.000 salariati; varsta medie este de 38 ani, iar peste 32% dintre salariati sunt femei
 • peste 5 milioane de ore de formare pentru salariati
 • certificat de protectie a mediului inconjurator, ISO 14001, din 2004
 • 2,9 miliarde euro, cifra de afaceri la sfarsitul anului 2011

Lasa un comentariu