Acasa Piata Auto Ce marci si ce modele auto mai reusesc sa faca fata unei piete europene confruntata cu scaderi record

Ce marci si ce modele auto mai reusesc sa faca fata unei piete europene confruntata cu scaderi record

de Vlad Barza

Toyota Yaris (sursa - Toyota)

In septembrie doar o singura marca auto din Top 10 a inregistrat cresteri de vanzari pe o piata auto europeana care a avut cea mai dura scadere din acest an, arata cele mai noi date ale companiei de cercetare JATO Dynamics. Pe o piata care sufera din cauza supraproductiei, mai toate modelele de volum au avut scaderi dure, exceptie facand Toyota Yaris care si-a vazut vanzarile crescand sanatos.

In cele aproape 30 de piete auto europene cuprinse in datele JATO, vanzarile de masini noi au scazut cu 11% luna trecuta, spre 1,13 milioane unitati, iar in trei sferturi din statele incluse in totaluri s-au inregistrat scaderi.  Dintre pietele foarte mari, Regatul Unit a mers cel mai bine (+8,2), in timp ce Romania s-a dus in jos cu 31%.

In topul celor mai bine vandute zece marci, numai doua au fost luna trecuta pe plus: BMW (+9%) si Audi (+0,2%), in timp ce Renault a scazut cu 32%, iar liderul Volkswagen si-a vazut vanzarile scazand cu 14%.

In conditiile in care septembrie a fost luna cu cel mai mare declin al pietei auto in 2012 nu e de mirare ca si cele mai populare modele  sunt in scadere, exceptie facand Toyota Yaris ale carei vanzari au avamsat in septembrie cu 68%, fata de a noua luna din 2011.

Nissan Qashqai a scazut cu 6%, Volkswagen Polo cu 35%, iar Renault Clio, cu 29%. Si liderul pietei, Volkswagen Golf, si-a vazut vanzarile scazand cu 21% luna trecuta, insa in cateva saptamani apare o noua generatie iar unii clienti o asteapta si vor face achizitia abia cand noul Golf ajunge in piata.

Dintre modele din afara Top 10 cateva si-au vazut vanzarile crescand: Hyundai i20, Kia cee’d, Range Rover Evoque, Honda Civic si Subaru XV.

Concluzia JATO este ca piata auto europeana nu si-a revenit in trimestrul trecut, iar septembrie a fost o luna deosebit de grea.

In primele noua luni ale anului s-au vandut 9,74 milioane de masini in pietele cuprinse in statistici, cu 800.000 mai putin decat in primele noua luni din 2011.

Top 10 cele mai vandute modele auto in Europa (sursa JATO)

Lasa un comentariu