Acasa Industrie Producatorii auto japonezi au pierdut cel putin 250 milioane dolari ca urmare a protestelor din China

Producatorii auto japonezi au pierdut cel putin 250 milioane dolari ca urmare a protestelor din China

de Vlad Barza

Masini vandalizate la un dealer Nissan din China (sursa - Reuters)

Producatorii auto Toyota, Nissan si Honda au pierdut cel putin 250 milioane de dolari pana acum din cauza scandalului diplomatic cu China care i-a determinat sa opreasca temporar productia in cea mai populata tara de pe glob, scrie Reuters. Estimarile arata ca pana joi s-a pierdut o productie totala de 14.000 de masini din cauza opririi fabricilor, iar cateva reprezentante auto au fost vandalizate de chinezii furiosi ca Japonia vrea sa cumpere un grup de insule pe care si China le revendica.

Toyota, Honda si Nissan si-au intrerupt temporar productia in China din cauza protestelor anti-japoneze care puneau in pericol siguranta muncitorilor. Estimarile companiei de cercetare IHS Automotive arata ca s-au produs cu 14.000 de masini japoneze mai putin, iar la un pret mediu de 18.000 de dolari inseamna ca pana acum au  pierderi de 250 milioane dolari.

E greu de prezis daca sentimentele anti-japoneze se vor mentine si daca acest lucru va afecta grav vanzarile de masini japoneze care sunt foarte apreciate pe piata chineza. Ar putea fi vorba de un boicot de moment, insa marea intrebare este daca incidentele nu vor speria companiile auto japoneze care ar fi vrut sa vina cu noi investitii in China.

In cateva orase au fost vandalizate reprezentante auto ale unor marci nipone, iar in unele cazuri, proprietarii de masini japoneze si-au pus pe ele stickere precum „Car is Japanese, Mind is Chinese” (Masina este japoneza, mintea este chinezeasca) sau „From now on, I will boycott Japanese goods” (De acum incolo voi boicota produsele japoneze)

Totul a pornit de la faptul ca Guvernul japonez anunta pe 10 septembrie ca va cumpara grupul de insule Senkaku din Marea Chinei Orientale care sunt ferm revendicate de China.

Acest grup de insule nelocuite, situat la 2.000 km sud-vest de Tokyo si la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, care le reclama si el, se afla in centrul actualei deteriorari a relatiilor dintre Japonia si China. Cea mai populata tara de pe glob spune ca aceste insule sunt parte integranta a teritoriului sau si avertiza in mai multe randuri ca nu va ceda.

Lasa un comentariu