Acasa Foto UPDATE FOTO: Peugeot vine la Paris cu conceptul Onyx, supercar la care au fost utilizate materiale inedite precum cupru, pasla si ziare reciclate

UPDATE FOTO: Peugeot vine la Paris cu conceptul Onyx, supercar la care au fost utilizate materiale inedite precum cupru, pasla si ziare reciclate

de Vlad Barza

Peugeot Onyx concept (sursa - Peugeot)

Peugeot va aduce la Salonul Auto de la Paris (27 septembrie-14 octombrie) un concept de supercar ce nu are sanse sa ajunga in productie, insa cu siguranta va fi cel mai fotografiat model de la stand. Conceptul Onyx dezvolta 600 Cai Putere (CP), cantareste numai 1.100 kg, iar compania spune ca s-au folosit materiale cat mai putin procesate. Tocmai de aceea designerii au folosit cupru brut, pasla si ziare reciclate.

Peugeot a venit la saloanele auto cu alte concepte spectaculoase – SR1, EX 1 – care, desi clar nu au cum sa intre in productie, au facut ca standul sa fie vizitat si s-au clasat pe locuri fruntase in topul celor mai fotografiate masini din salon. Si acum Peugeot va atrage atentia datorita conceptului Onyx, model de 4,65 metri lungime despre care compania spune ca are o „silueta radicala”.

click aici pentru galeria foto

Vorbim de o caroserie bicolora nergu mat-bronz si de folosirea unor materiale cat mai putin prelucrate, cum ar fi cuprul brut utilizat la aripi si usi. Nu lipsesc nici fibra de carbon si nici aluminiul, insa la partea de materiale inedite se adauga pasla folosita la interiorul facut „dintr-o bucata”, fara imbinari si cusaturi. Pentru a continua insiruirea materialelor inedite trebuie spus ca „lemnul” din bord este facut din ziare reciclate si comprimate.

Masina cantareste doar 1.100 kg si are un motor de 3,7 litri, V8 HDi FAP, ce dezvolta 600 CP. Este folosita si tehnologia Hybrid4 cu sistem de recuperare a energiei care altfel s-ar fi pierdut la franare. Acesta energie este stocata in baterii litiu-ion si folosita ulterior la accelerare, puterea masinii crescand cu 80 CP.

Peugeot spune ca supercar-ul are un coeficient aerodinamic inegalabil, insa lasa clar de inteles ca Onyx este un studiu de design care sa arate ce pot face echipele Peugeot si deci nu ar trebui sa o asteptam in productie.

In conditiile in care Grupul PSA Peugeot Citroen este in mare criza, va renunta la 8.000 de oameni, va inchide o uzina si este criticata de autoritatile franceze, lansarea unei masini ultra-scumpe iese din discutie. Unul dintre articolele franceze care au ca subiect Onyx are un titlu edificator „Ca si cand criza nu ar exista!”. Criza exista, insa Peugeot aduce la stand un concept care te face sa uiti de criza macar atunci cand il privesti, fie live, fie in poze sau filmulete.

comenteaza si pe clubcitroen si psaclub

Peugeot concept Onyx (sursa - Peugeot)

Peugeot Onyx concept (sursa - Peugeot)

Lasa un comentariu