Acasa Jaguar Jaguar prezinta XJ_e, o versiune hibrida de inalta performanta a limuzinei XJ

Jaguar prezinta XJ_e, o versiune hibrida de inalta performanta a limuzinei XJ

de Adrian Mitrea

Jaguar XJ_e (sursa - Jaguar)

Constructorul auto britanic Jaguar Land Rover (JLR) prezinta la Festivalul Vitezei de la Goodwood (29 iunie-1 iulie), Marea Britanie, limuzina hibrida XJ_e, derivata din XJ, dar care emite doar 75 de grame de CO2/km si poate rula 40 km doar cu propulsie electrica.

Chiar daca este eco, Jaguar XJ_e accelereaza in 6,5 secunde pana la 100 km/h si atinge o viteza maxima de 250 km/h. Masina este un autovehicul de studiu si deci nu poate fi (inca) cumparata din showroom-uri.

„Prin intermediul XJ_e experimentam sa vedem cum un motor de 5 litri V8 poate fi inlocuit de unul de 2 litri, in combinatie cu altul electric, pentru a livra performante similare si rafinament, dar cu emisii de CO2/km mai mici de 75 de grame. Chiar daca XJ_e este un vehicul experimental, clientii pot astepta de la JLR masini cu emisii foarte reduse CO2 in viitor”, a declarat directorul ingineriei la JLR, Bob Joyce, intr-un comunicat de presa.

Jaguar XJ_e combina motorul turbo pe benzina de 2 litri, cu injectie directa, montat pe Range Rover Evoque, cu o transmisie hibrida cu 8 trepte. Sistemul hibrid utilizeaza un motor/generator electric de 69 kW/94 CP incastrat in cutia de viteze si o baterie de 12,8 kWh care poate fi reincarcata in patru ore la o priza de 240 V. Bateria poate asigura energia necesara deplasarii pentru 40 km.

Sistemul hibrid de pe XJ_e este paralel, ceea ce inseamna ca masina poate rula utilizand doar motorul electric, doar cel pe benzina sau ambele. In total masina are 334 CP si consuma in medie 3,2 litri de benzina/100 km parcursi, avand o autonomie de 1.092 km cu un plin.

Jaguar XJ_e vine in completarea masinilor eco pe care JLR vrea sa le lanseze, anterior fiind prezentat SUV-ul range_e.

Modelul experimental XJ_e vine in contextul in care principalii rivali ai Jaguar au deja, fiecare, in oferta o versiune hibrida a limuzinelor varf-de gama: BMW ActiveHybrid 7, Mercedes-Benz S 400 Hybrid, Audi A8 hybrid si Lexus LS 600h.

Lasa un comentariu