Prima fabrica Ford din Romania a fost inaugurata in cartierul Floreasca din Bucuresti, in perioada interbelica, in luna mai 1936, iar zece ani mai tarziu era lichidata. Prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al Automobile Craiova in septembrie 2007, pentru 57 milioane euro, Ford a revenit puternic in Romania. La aproape cinci ani de la acel moment – dupa un preludiu prelungit care de multe ori a parut ca nu va mai avea o finalitate – primul exemplar de serie Ford B-Max a iesit de pe linia de fabricatie, luni, 25 iunie, si a fost cumparat de presedintele Traian Basescu. Iata cum s-a desfasurat ziua de 25 iunie 2012, o zi istorica pentru industria auto romaneasca.
click aici pentru galeria foto
Ford B-Max, monovolum de clasa mica (segment B), se diferentiaza de celelalte masini concurente de pe piata prin faptul ca-i lipseste montantul central, iar astfel masina asigura un spatiu de acces cu o deschidere de 1,5 metri neingradita de nimic.
Ford spune ca va produce 60.000 unitati in cele sase luni ramase pana la sfarsitul lui 2012, iar pentru 2013 tinta este de a fabrica un numar dublu de unitati B-Max. Peste 90% dintre masini vor lua calea exportului.
Pe Ford B-Max debuteaza, in premiera in Europa, tehnologia Ford SYNC, care este un fel de asistent digital pentru sofer care poate fi controlat prin comenzi vocale. Masina dispune si de camera video pentru marsarier, plafon din sticla, si tehnologia Active City Stop, bazata pe senzori si o camera video montate in parbriz, care franeaza automat in caz de accident iminent, la viteze mici. Este fara dubiu cel mai avansat automobil produs vreodata in Romania. Mai multe despre B-Max, inclusiv preturi si echipari, poti citi AICI.
Doua dintre motorizarile care echipeaza Ford B-Max sunt produse in Romania (1.0 EcoBoost 100 CP si 1.0 EcoBoost 120 CP), iar restul sunt importate.
Cea mai importanta veste, ce reprezinta un nou angajament asumat de Ford pentru Romania, este ca de la inceputul anului 2013 va intra in productia de serie un nou motor in uzina Ford Craiova, un propulsor pe benzina de 1,5 litri. Mai multe despre el nu au fost anuntate de catre inaltii oficiali Ford, insa muncitorii din fabrica zic ca productia de test va demara in septembrie 2012, ca va fi turbo si ca va avea doua versiuni de putere, 140 CP si 172 CP, urmand sa fie montat atat pe B-Max cat si pe alte modele Ford.
Traian Basescu. Prefera rosu, doreste noi investitii
Primul client al primului Ford B-Max este presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a optat pentru o masina de culoare rosie, nemetalizata (Race Red). Tot rosu este si primul SUV Duster iesit pe linia de fabricatie a Dacia din Mioveni, cumparat tot de presedintele Basescu in aprilie 2010.
Pentru Ford B-Max sunt disponibile 11 culori pentru caroserie.
„Am convingerea ca proiectul va fi un succes si, pentru ca nu poti proba altfel decat prin fapte credinta ta, vreau sa va spun ca vreau sa fiu cel care cumpara prima masina care va fi produsa la Ford Craiova (…) Tehnologic, este cu doua-trei clase peste tot ce se produce in Romania (…) Asa cum am stat si am sprijinit si alte proiecte, cum a fost Dacia Mioveni, voi fi un consecvent sustinator al dezvoltarii acestei capacitati de productie de cel mai inalt nivel”, a declarat presedintele Basescu in cadrul ceremoniei prin care productia Ford B-Max a demarat oficial.
Seful statului si-a manifestat dorinta ca, in timp, la Craiova Ford sa dezvolte si un centru de excelenta, asa cum Renault a dezvoltat un astfel de centru la Titu.
Stephen Odell. Anunta un nou motor pentru Craiova, cere infrastructura mai buna
„Noi credem ca Ford B-Max construit exclusiv la Craiova va fi un mare succes pe piata europeana. Implicarea noastra privind uzina de la Craiova este inca la inceput, dar planurile noastre sunt pe termen lung. (…) In anii ce vor urma vom vedea multe vehicule grozave si motoare ce vor fi construite in Romania, inclusiv un al doilea motor pe benzina ce va intra in productie in perioada urmatoare. De fapt va pot spune acum, in premiera, ca acest nou motor va avea 1,5 litri”, a declarat Stephen Odell, presedintele si directorul general executiv (CEO) al Ford Europe.
El a explicat ca imediat dupa ce Ford a preluat fabrica Automobile Craiova, o criza fara precedent a lovit Europa si asta a presupus schimbarea planurilor pentru uzina din Romania.
Din 2013 ar trebui sa intre in fabricatie si al doilea model Ford la Craiova, tot de clasa B, insa oficialii Ford n-au mentionat absolut nimic despre acesta cu ocazia evenimentului de incepere a productiei B-Max.
„Am continuat sa credem in proiectul nostru de la Craiova si in total investim peste 675 milioane euro in productia de vehicule si motoare in Romania. Ca orice alta fabrica Ford din Europa, uzina de la Craiova va exporta cea mai mare parte a productiei sale, probabil peste 90%. Luand acest lucru in considerare, transportul si logistica sunt foarte importante pentru noi, daca vrem sa ne atingem telul. Suntem incantati de progresul facut pana acum, dar credem ca sunt posibile imbunatatiri substantiale in viitor”, a spus Odell.
John Fleming. Multumit de reusita proiectului pentru care s-a luptat
„Productia de vehicule in masa si productia de motoare la Craiova, aduce un nou nivel de productie in Europa de Est si arata un angajament imens din partea Ford si un semn de incredere fata de forta de munca de la Craiova si din Romania. (…) Am fost implicat inca de la inceput si am continuat sa fiu implicat in povestea de la Craiova pe masura ce s-a dezvoltat in continuare. Sunt incantat sa vad Craiova devenind una dintre cele mai competitive si moderne unitati de productie din paleta de fabrici globale ale Ford”, a declarat John Fleming, vicepresedinte Ford Motor Company pentru productie globala. El a fost presedinte si CEO al Ford Europa pana la jumatatea lui 2010, in locul lui Odell, fiind omul Ford care a crezut in proiectul de la Craiova si care s-a luptat pentru ducerea lui la indeplinire.