Acasa Fiat Fiat reduce cu jumatate de miliard de euro bugetul de investitii pe 2012 fiindca piata nu da semne de revenire

Fiat reduce cu jumatate de miliard de euro bugetul de investitii pe 2012 fiindca piata nu da semne de revenire

de Vlad Barza

Sergio Marchionne (sursa - Reuters)

Fiat reduce cu 500 milioane euro bugetul de investitii pentru 2012 din cauza ca piata auto europeana nu da semne de revenire nici in al doilea semestru, a spus Sergio Marchionne, seful grupului italian, citat de Automotive News. El mai spune ca lansarea lui Grande Punto care trebuia sa aiba loc in 2013 ar putea fi amanata si adauga ca este in cautare de noi parteneri pentru alte proiecte.

„Reducem cheltuielile cu aproximativ 500 milioane euro fata de ce planuiesm anul trecut pentru bugetul pe 2012”, a spus Marchionne la o intalnire ACEA in Madrid.

Revenirea pietei auto europene „depinde de multi factori: mai intai Grecia, apoi soarta monedei euro si ce va face Europa pentru a sustine cresterea”, explica cel care conduce atat Fiat, cat si Chrysler, grupul american din care italienii detin 58,5%.

Marchionne a mai spus ca si lansarea noului Grande Punto, gandita sa se petreaca in 2013, ar putea fi amanata ca parte a schimbarilor de strategie aduse de cererea foarte mica.

El a mai spus ca Fiat discuta pe tema unor parteneriate cu mai multe companii din industrie, in discutii fiind vorba si de diverse arhitecturi ale Fiat, inclusiv cea pentru Punto. „Clar ca destul timp de acum inainte vom ramane la acest nivel foarte slab al vanzarilor”, explica el.

Vanzarile de masini noi in Europa sunt in scadere si tot mai multi producatori cer ca statele sa intervina cu ajutoare sau macar sa reia programele Rabla in Occident pentru a mai stimula cererea.

Pe de alta parte, Marchionne si alti sefi ai unor producatori care se confrunta cu supraproductia in Europa vor un plan comun la nivelul UE care sa-i ajute sa rezolve problema, insa alte companii auto care ating in acest an recorduri de vanzari nu vor sa auda de asa ceva.

Lasa un comentariu