Acasa Evenimente VIDEO, FOTO: Porsche Roadshow in Bucuresti. Cum ajungi sa gusti experiente total diferite la volanul aceleiasi masini

VIDEO, FOTO: Porsche Roadshow in Bucuresti. Cum ajungi sa gusti experiente total diferite la volanul aceleiasi masini

de Adrian Mitrea

Porsche Roadshow Bucuresti 2012 (sursa - Florin Vitzman)

Intre un Logan chel si altul foarte bine dotat sunt diferente foarte mari si, chiar daca pare greu de crezut, lucrurile stau la fel si in cazul unor masini infinit mai scumpe. Pe cateva zeci de kilometri – in Bucuresti, pe A2 si pe circuit – poti vedea foarte bine care sunt diferentele dintre 911 Carrera S cu sau fara frane ceramice, cu si fara pachetul Sport Chrono. Cam asta inseamna, pe scurt, Porsche Roadshow 2012 pentru presa din Romania. Un singur element e insa mereu prezent si mereu la fel: zambetul cu aer de uimire pe care-l au oamenii cand trece pe langa ei o coloana formata din zece masini Porsche.

Recent am publicat un amplu test drive cu Porsche 911, iar acum, cu ocazia acestui roadshow, am avut ocazia sa vad ce poate masina si pe circuit. Circuitul de karting AMCKART, ce-i drept, pe care doar in doua locuri poti sa ajungi in treapta a doua…

Vitezele sunt oricum maricele si iti permit sa simti foarte bine cat de manevrabil e 911. Va reamintesc ca cel mai slab 911, daca pot sa spun asa, atinge 68 km/h in treapta intai si 116 km/h in treapta a doua.

click aici pentru galeria foto

Cu o degajare a unuia ce pare ca a condus o mie de masini diferite si a avut cel putin la fel de multe femei, Jan Kalmar – pilot venit in Romania de la fabrica Porsche din Zuffenhausen – ne explica ce urmeaza sa avem sub talpa:

  • 911 Carrera S cu PDK si frane metalice;
  • 911 Carrera S cu PDK, frane metalice si optiunea Sport Chrono;
  • 911 Carrera S cu PDK, frane ceramice si optiunea Sport Chrono.

Trei masini, trei soferi-jurnalisti si pilotul roman Vali Porcisteanu intr-o a patra masina (911 Carrera S cu PDK, frane metalice si Sport Chrono), cea de deschidere a micului pluton. Obiectivul? Sa-l urmarim pe Vali intr-o formatie cat mai stransa posibil, cu schimbarea celor trei masini intre noi, dupa fiecare 2 tururi, pentru a vedea diferentele. Mai jos poti vedea tururile de circuit facut de mine in cea mai performanta masina.

Pentru cei care sunt mai putin familiarizati cu gama de modele Porsche si denumirile aferente, ma simt dator cu explicatii.

  • 911 Carrera este versiunea de baza, ca motorizare, avand un motor de 3,4 litri ce dezvolta 350 CP. Acest motor duce 911 la 100 km/h in 4,6 secunde (4,4 secunde cu pachetul optional Sport Chrono);
  • 911 Carrera S este cea mai performanta versiune (deocamdata), avand un motor de 3,8 litri ce dezvolta 400 CP. Acest motor face ca 911 sa atinga 100 km/h in 4,3 secunde (4,1 secunde cu pachetul optional Sport Chrono). Este asteptata lansarea 911 Carrera 4, 911 Carrera 4S, 911 Carrera Turbo si cine stie ce altceva vor vrea inginerii de la Porsche sa aduca pe piata… Cifra 4 indica faptul ca masina are tractiune integrala (4×4), iar indicativul Turbo marcheaza prezenta unui motor supraalimentat.

In ultimul 911 Carrera S din pluton simti ce insemna experienta Porsche. Sunet e fascinant, finisaje neobisnuit de bune pentru o masina sport si un sentiment placut siguranta. Cei 50 CP in plus fata de 911 Carrera (fara S) se simt destul de bine, dar nu inteleg un lucru. De ce masinile din fata mea reusesc sa iasa mai repede din viraje? De ce simt ca pierd un pic de teren uneori? Sunt oare un sofer mai slab decat ei? Posibil…

Dupa doua tururi trec in masina din fata, 911 Carrera S cu optiunea Sport Chrono. Aceasta dotare costa in plus 1.729 euro cu TVA si deja vorbim de noi senzatii. Pe langa ceasul din centrul bordului, care adauga un plus de eleganta, pe consola centrala isi face aparitia butonul Sport Plus care ascute simturile directiei, pedalei de acceleratie si transmisiei cu dublu ambreiaj PDK. Cu modul Sport Plus activat simti cum botul masinii se aseaza mai bine pe viraje, iar fiecare iesire puternica dintr-o curba scutura discret spatele masinii gratie unui infim derapaj controlat. E un artificiu pe care cu 911 Carrera si 911 Carrera S fara Sport Chrono nu poti sa-l obtii.

Ultimele tururi, cea mai performanta masina. Are in plus frane ceramice (PCCB), care costa 9.223 euro cu TVA. Piciorul meu e deja calibrat bine dupa primele doua masini. Doar ca franele ceramice schimba totul, iar in prima curba citesc in oglinda, pe fetele celor doi colegi din spate, un pic de emotie provocata de frana mea violenta fara voie. Cand schimbi atat de repede masinile una dupa cealalta, diferentele intre ele par si mai dramatice. Acum am inteles de ce franele ceramice sunt atat de scumpe si de ce unii nu ar mai conduce un Porsche fara asa ceva. Diferentele sunt aproape la fel de mari ca o franare pe zapada cu anvelope de vara si o franare pe zapada cu anvelope de iarna. Masina pur si simplu musca din asfalt.

Din listele cu optiuni pentru 911 mi s-a parut de mare efect evacuarea sport (2.825 euro cu TVA) si al sau buton prin intermediul caruia poti alege o coloana sonora mai discreta sau mai guturala.

Mai jos poti vedea atat tururile de circuit facut de mine in cel mai performant 911 disponibil (911 Carrera S cu PDK, Sport Chrono si frane ceramice), cat si o mica lectie de pilotaj din partea lui Jan Kalmar, pilotul de la fabrica, la volanul noului Porsche Boxster.

Lasa un comentariu