Serviciul Sisteme Mediu Dacia a derulat, pe platforma Dacia de la Mioveni, o serie de lucrari de amenajare a spatiilor verzi, in sensul ca o suprafata de 50.000 de metri patrati (mp) a fost acoperita cu gazon nou. Investitiile pentru protectia mediului vor continua cu instalarea de panouri fotovoltaice la Dacia, cel mai probabil anul viitor. In ultimii 11 ani Grupul Renault Romania a investit peste 22 milioane euro pentru protectia mediului.
Cel mai recent proiect, acoperirea cu gazon nou a 5 hectare (echivalentul a cinci stadioane de fotbal) de teren, a presupus semanarea a 2.000 kg de seminte specifice pentru perioade secetoase si pentru tipurile de sol de pe platforma industriala Dacia. Pentru pregatirea solului au fost achizionati 4.000 metri cubi de pamant fertil.
Proiectul a beneficiat de consultanta din partea unor specialisti din domeniul public si vizeaza toate spatiile verzi de pe platforma Dacia, astfel ca actiunea de amenajare a spatiilor verzi va continua pana in toamna acestui an. Zonele unde s-au realizat primele lucrari sunt: Uzina Vehicule Dacia (Departamentele Presaj, Caroserie, Vopsitorie si anexele), Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia (Departamentele Motoare, Cutii de Viteze, Renault Mecanique Roumanie, Aluminiu, Sasiuri), in apropierea Centralei Termice, dar si in Zona Industriala Furnizori – Valeo, EUROAPS si in jurul anexelor acestora.
Lucrarile de amenajare a spatiilor verzi fac parte din pachetul de lucrari de imbunatatire a infrastucturii Platformei Dacia, a anuntat compania.
Bernard Sonilhac, director executiv al directiei Renault Services Roumanie, declara in iunie 2011 ca pe platforma Dacia de la Mioveni vor fi instalate, intr-un termen de circa doi ani, panouri solare furnizoare de electricitate, ca parte a strategiei companiei de protectie a mediului. In calcul este luata o suprafata de 100.000 mp care poate fi echipata cu panouri, pe platforma industriala, dar se analizeaza si posibilitatea de a monta panouri fotovoltaice si pe Centrul Tehnic Titu.
Dacia a elaborat propria sa politica in domeniu, in conformitate cu procedeele si normele utilizate in cadrul Grupului Renault, si a investit 22 milioane euro in ultimii 11 ani pentru protectia mediului:
- tratarea apelor uzate – 6,32 milioane euro;
- protectia solului – 1,97 milioane euro;
- tratarea deseurilor – 2,73 milioane euro;
- tratarea aerului – 6 milioane euro;
- resurse naturale – 4,67 milioane euro.
Prin aceste investitii, impactul activitatilor Dacia asupra mediului inconjurator s-a redus considerabil in ultimii sapte ani, de la introducerea pe piata a modelului Logan:
- emisii de C0V/vehicul: – 50,8%;
- consum de energie/vehicul : – 74,1%;
- evolutia CO2/vehicul: – 77,42%;
- deseuri periculoase/vehicul: – 46,6%;
- consumul de apa/vehicul: – 87,41%.
Astfel, in materie de protectia mediului Dacia este in prezent la nivelul uzinelor din Europa Occidentala, spune compania. Mai mult decat atat, consumul energetic per vehicul este de aproximativ 30 euro, iar cel de apa de 1,9 metri cubi, consumuri dintre cele mai scazute in Grupul Renault. Rata de valorificare a deseurilor a crescut in ultimii ani pe platforma, ajungand la 96,6% in 2011.
Punerea in practica a politicii de mediu este asigurata inclusiv de o retea de voluntari formata din angajati Dacia, cu sprijinul careia s-au plantat pe platforma de la Mioveni peste 1.600 de conifere, iar actiunile de ecologizare in care s-a implicat reteaua au rezultat in 27 tone de deseuri.