Acasa Curiozitati Una din 20 de masini din Marea Britanie are kilometrajul dat inapoi. Astfel de cazuri au crescut cu 10% in ultimii cinci ani

Una din 20 de masini din Marea Britanie are kilometrajul dat inapoi. Astfel de cazuri au crescut cu 10% in ultimii cinci ani

de Adrian Mitrea

Kilometraj Modificat (sursa - HPI)

Nu doar in Romania se poarta datul kilometrilor inapoi la masini, ci si in tari mai civilizate, cum este Marea Britanie. Una din 20 de masini are kilometrajul dat inapoi, iar cazurile au crescut cu 10% in ultimii cinci ani, potrivit unei firme care verifica automobile, infiitata acum 74 de ani.

Modificarea numarului de kilometri afisat de kilometraj nu este o actiune ilegala in Marea Britanie pentru ca legea permite corelarea si corectarea in service a numarului de kilometri parcursi efectiv de masina cu numarul de kilometri afisati de instrumentele de bord. La unele masini pot aparea decalaje in timp, la un anumit numar de kilometri.

In spatele acestui paravan s-a dezvoltat tot mai mult fenomenul atat de cunoscut cumparatorilor de masini rulate, datul kilometrajelor inapoi.

HPI, companie care verifica automobile in Marea Britanie din 1938, spune ca au existat cazuri in care automobile cu 140.000 mile (225.000 km) la bord au fost „intinerite” la 34.000 mile (54.717 km).

Contrar aparentelor, kilometrajele digitale sunt mai chiar mai usor de modificat decat cele analogice, iar depistarea „interventiilor” este chiar mai dificila, potrivit HPI.

„Modificarea kilometrajelor nu este ilegala, dar vanzarea unei masini astfel modificate, fara a comunica cumparatorului numarul real de kilometri, este o actiune ilegala”, a declarat Kristian Welch, director in cadrul HPI.

Pentru piata romaneasca nu exista statistici orientative referitoare la numarul masinilor care au kilometrajele date inapoi.

Lasa un comentariu