Acasa Ford Ford va renunta la 250 de angajati de la Craiova, ca parte a unui program de „plecari voluntare”

Ford va renunta la 250 de angajati de la Craiova, ca parte a unui program de „plecari voluntare”

de Vlad Barza

Linie asamblare uzina Ford Craiova (sursa - Ford)

In timp ce, pe de o parte, Ford a anuntat ca angajeaza 500 de persoane pana in luna iunie a acestui an, pana la sfarsitul lunii aprilie vor fi dati afara circa 250 de salariati, din randul celor aflati in prag de pensionare, scrie cotidianul Gazeta de Sud. Si Ford a confirmat ca va derula un program de incetare voluntara a relatiilor de munca pentru salariatii TESA, insa a adaugat ca este vorba de un program la nivel european si nu a spus la cati angajati se va renunta in tara.

De la inceputul lunii se trec pe liste persoanele care pot sa iasa la pensie anticipata partial, adica acelea care indeplinesc conditiile impuse de noua lege a pensiilor, in sensul ca trebuie sa aiba stagiu complet de cotizare de peste 28 de ani – in cazul femeilor – si de peste 33 de ani – in cazul barbatilor. In plus, conform noii legi a pensiilor, persoanele care doresc sa se pensioneze anticipat partial trebuie sa fi implinit anumite varste, pentru a putea beneficia de pensie, scrie GdS.

Publicatia adauga ca s-au gasit repede voluntari care sa se ofere sa plece din Ford. Potrivit unor surse din interiorul fabricii, angajatii se trec singuri pe listele de disponibilizari, pana la aceasta data inscriindu-se in jur de 120-140 de persoane care isi doresc sa iasa la pensie inainte de termenul legal. Aceleasi surse spun ca procesul de destituiri la cerere va dura pana pe 23 aprilie. Programul plecarilor voluntare a mai fost implementat de Ford si in alte tari in care compania are fabrici. Persoanele care doresc sa plece prin demisie vor primi de la companie 24 de salarii nete.

Personalul care va pleca acasa de la Ford pentru a se pensiona anticipat va primi intre sase si 24 de salarii compensatorii, direct proportional cu perioada care le-a ramas pana la pensionare. Sindicalistii recunosc faptul ca li s-a propus oamenilor sa plece acasa, dar sustin ca nu au fost obligati de nimeni. „Nu li s-a impus nimic. Pleaca voluntar. Doar cine vrea sa aplice pentru pensie anticipata partial se inscrie pe liste. Cei care pleaca prin incetarea activitatii prin acordul partilor vor primi 24 de salarii compensatorii, in functie de salariul pe care l-au avut”, a declarat, pentru GdS, Ovidiu Cioroianu, unul dintre liderii sindicali din Ford.

Ford confirma ca exista plecari voluntare

„Pe masura ce Ford continua sa isi mentina angajamentul de a transforma fabrica de la Craiova intr-o unitate de productie moderna si competitiva la nivel global, atat pentru vehicule, cat si pentru motoare, dorim sa confirmam derularea unui program de incetare voluntara a relatiilor de munca pe parcursul perioadei urmatoare. Scopul acestui program vizeaza utilizarea cat mai eficienta a personalului companiei pentru a indeplini cerintele de productie curente si viitoare”, au declarat, pentru GdS, reprezentantii Ford Romania. Sunt vizate persoanele care lucreaza la birouri, sustin mai-marii companiei: „Ford Romania va derula un program de incetare voluntara a relatiilor de munca pentru salariatii TESA, menit sa alinieze colectivul de angajati de la Craiova cu modelul utilizat de Ford in restul centrelor de operatiuni din intreaga lume”.

Practic, Ford nu desfiinteaza toate posturile care raman vacante. Cel putin in cazul muncitorilor care pleaca voluntar, locurile vor fi ocupate ulterior, in functie de nevoile companiei. „In acelasi timp, se va implementa si un program de incetare voluntara a relatiilor de munca pentru muncitori ce va permite acestora sa se pensioneze inainte de termen, la cerere, locurile de munca vacante astfel create urmand sa fie ocupate conform cu cerintele operationale. Acesta a fost introdus de-abia la inceputul lunii aprilie, fiind prea devreme sa speculam pe marginea nivelului de interes cu privire la numarul de persoane asupra carora va avea in cele din urma impact„, au mentionat reprezentantii Ford.

Romania nu este singura tara in care Ford practica programul de plecari voluntare ale personalului. „Astfel de programe sunt o practica comuna in toate tarile unde Ford detine unitati de productie, scopul acestuia fiind de a ne utiliza cat mai eficient resursele”, au confirmat reprezentantii companiei.

Lasa un comentariu