Acasa Curiozitati In Leipzig soferilor li se ofera transport in comun gratuit, in incercarea de a-i face sa renunte o perioada la masinile personale

In Leipzig soferilor li se ofera transport in comun gratuit, in incercarea de a-i face sa renunte o perioada la masinile personale

de Vlad Barza

Tramvai din Leipzig (panoramio.com)

In orasul Leipzig din estul Germaniei transportul public este gratuit pentru o perioada de proba de patru zile in incercarea de a-i face pe cei care detin masini sa le lase in garaj in aceast interval, scrie AFP. In Germania benzina a ajuns la 1,7 euro/litru iar autoritatile vor sa vada cum reactioneaza soferii la aceasta propunere de transport public gratuit in cadrul unui program numit „Jos cu nebunia preturilor benzinei!”

Autoritatile din Leipzig invita soferii sa-si lase timp de patru zile masinile in garaj si sa foloseasca in acest timp tramvaiele, autobuzele si trenurile regionale. Ei vor putea calatori gratuit prezentand in loc de bilet, actele masinii lasata in garaj.

Autoritatile din orasul cu 500.000 de locuitori spun ca transportul in comun este o alternativa mai buna fata de condusul de zi cu zi in conditiile in care benzina a ajuns si la 1,7 euro/litru, iar ambuteiajele sunt tot mai dese. Autoritatile spun ca foarte multi folsoesc deja transportul in comun, dar adauga ca propunerea de gratuitate va mari numarul calatorilor.

Preturile benzinei au atins un nivel record in aceste saptamani in Germania, iar autoritatile din domeniul concurentei au deschis recent o ancheta asupra a cinci grupuri petroliere despre care se banuieste ca ar pune bete-n roate concurentei.

Leipzig este primul oras german care ofera gratuitate pe transportul in comun, insa in Europa exista exemple si mai puternice, Tallinn, capitala Estoniei promitand transport in comun gratuit de la 1 ianuarie 2013.

Leipzig este cunoscut pentru uzina Porsche insa are si legaturi cu Romania fiindca o parte dintre tramvaiele care au circulat in trecut acolo au ajuns in orasele noastre, un exemplu fiind Brasov unde tramvaiele au circulat mai multi ani si apoi liniile au fost desfiintate in 2007.

Lasa un comentariu