Acasa Industrie Un grup american de lobby cere Renault-Nissan sa se retraga din Iran, tara unde este asamblat si Logan

Un grup american de lobby cere Renault-Nissan sa se retraga din Iran, tara unde este asamblat si Logan

de Vlad Barza

Logan pe linia de asamblare (sursa - Renault)

Grupul american de lobby United Against Nuclear Iran cere aliantei Renault-Nissan sa-si inceteze operatiunile in Iran fiindca, spune grupul, alianta sustine direct regimul de la Teheran ce colaboreaza cu teroristii si dezvolta ilegal un program de inarmare nucleara, scrie AFP. Acelasi grup cerea recent si celor de la PSA Peugeot-Citroen sa se retraga din tara asiatica. De aproape sase ani Renault asambleaza Logan si in Iran la uzinele partenerilor locali Pars si Khodro.

Grupul de advocacy United Against Nuclear Iran a trimis sefului Renault-Nissan Carlos Ghosn o scrisoare deschisa in care spune ca operatiunile industriale ale aliantei sustin direct capacitatea regimului iranian de a-si dezvolta programul de inarmare nucleara si de a sustine grupari teroriste.

Aceeasi asociatie spune ca e „deranjant” faptul ca Nissan a obtinut contractul de un miiiard de dolari pentru dezvoltarea noilor taxi-uri din New York in contextul in care compania activeaza in Iran, tara ce are legaturi cu Al-Qaeda.

Grupul de lobby a cerut recent retragerea din Iran a PSA Peugeot-Citroen, companie cu o puternica pozitie si unitati de productie in tara asiatica. Se atragea atentia si ca tranzactie prin care General Motors preia 7% din Peugeot-Citroen va trebui investigata de autoritati pentru posibilele consecinte ce ar deriva din legaturile PSA cu Iranul.

Renault asambleaza din 2006 Logan la partenerii iranieni Pars si Khodro, iar productia a fost de 50.000 in 2010 si 93.000 in 2011. Cifrele de vanzari fac ca Renault sa fie in top zece cele mai mari piete mondiale pentru Grupul Renault care detine si o cota de 4,7% acolo.

Iranul, tara caruia UE si SUA i-au impus sanctiuni dure, are 78 de milioane de locuitori, iar productia auto a fost anul trecut de peste 1,5 milioane masini, dintre care jumatate au iesit de pe liniile companiei Iran Khodro.

Lasa un comentariu