Acasa Industrie Producatorul de baterii Rombat din Bistrita, cumparat pentru 43 milioane euro de Metair International din Africa de Sud

Producatorul de baterii Rombat din Bistrita, cumparat pentru 43 milioane euro de Metair International din Africa de Sud

de Adrian Mitrea

Rombat (sursa - Rombat)

Compania bistriteana Rombat, producatoare de baterii pentru industria auto si de transporturi, a fost cumparata pentru 42,8 milioane euro de compania Metair International Holding Cooperatief din Africa de Sud. Pachetul de actiuni preluat este de 99,1%, a anuntat noul proprietar.

Metair a preluat 90,05% din actiunile Rombat de la Trebela Limited, Dorel Goia si Ioan Repede – membri ai conducerii si actionari majoritari ai Rombat. De la alti actionari minoritari Metair a cumparat 9,09% din actiunile companiei bistritene.

„Rombat este unul dintre cei mai mari producatori de baterii auto din Europa Centrala si de Est, cu o cota de piata semnificativa atat in Romania, cat si la export, si are perspective excelente de dezvoltare, in linie cu evolutia generala a sectorului auto din Romania care a crescut constant in ultimii ani pe fondul sporirii exporturilor. In acelasi timp, Metair este o firma sud-africana care detine participatii in mai multe companii din sectorul automotive.  Metair este principalul producator de baterii auto din Africa de Sud si este angajat intr-un program de dezvoltare a bateriilor de noua generatie.  Metair coopereaza de ceva vreme cu Rombat, iar aceasta tranzactie demonstreaza angajamentul lor pe termen lung pentru dezvoltarea industriei auto din Romania”, a declarat Sorin David, Partener Senior, D&B David si Baias, unul dintre coordonatorii echipei de consultanti implicati in tranzactie.

PwC Romania si firma sa corespondenta de avocatura in Romania, D&B David si Baias, au furnizat consultanta financiara, fiscala si juridica pe partea cumparatorului in aceasta tranzactie. Metair a fost asistata si de firma de avocatura sud-africana Tabacks.

Cel mai mare producator de acumulatori auto din Romania, compania Rombat din Bistrita, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 319 milioane lei (circa 75 milioane euro), in crestere cu 13% fata de 2010. Vanzarile au crescut cu 4,9% fata de 2010, ajungand la 2,24 milioane unitati (acumulatori). Circa 21% din productie a fost destinata pietei OEM (Original Equipment Market, echiparea masinilor in fabrica), 20% pietei romanesti de AM (After Market, inlocuirea bateriei la masina) si 59% exportului pe piata AM.

Recent, Rombat a anuntat ca intra pe piata acumulatorilor auto destinati automobilelor care sunt echipate cu frane regenerative si tehnologie Start & Stop, cea care opreste automat motorul atunci cand automobilul stationeaza la semafor sau in aglomeratie si il reporneste tot automat la apasarea ambreiajului (cutii manuale) sau la eliberarea pedalei de frana (transmisii automate).

Bateriile pentru masini cu Start & Stop utilizeaza tehnologia AGM VRLA. Masinile care folosesc sisteme Start & Stop si franare regenerativa realizeaza economii de combustibil de pana la 10% si reduc emisiile de CO2 cu pana la 10%.

In prezent Rombat ocupa 65% din piata romaneasca si 53% din segmentul after market local, in timp ce pe piata franceza detine o cota de 10%. De anul trecut, Germania ocupa locul al treilea in exporturile Rombat, dupa Franta si Italia. Tot in 2011, compania a lansat noua gama de baterii heavy duty TERRA, destinata vehiculelor grele de transport.

Din suma totala de 6,2 milioane de euro reprezentand investitiile din 2011, cea mai mare parte a fost destinata modernizarii capacitatii de reciclare de la Copsa Mica. Investitiile au inclus si modernizarea laboratoarelor si actiuni pentru protectia mediului. Pentru 2012, compania isi propune atingerea unei cifre de afaceri de 356,9 milioane de lei (82,9 milioane de euro) si cresterea vanzarilor cu 10%.

In ceea ce priveste investitiile, prioritara este dezvoltarea Capacitatii 3 pentru baterii microhibride Start & Stop.

Rombat are sediul la Bistrita si detine urmatoarele centre logistice: doua la Bucuresti si cate unul la Braila, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iasi, Oradea, Ramnicu Valcea si Targoviste.

Rombat este lider pe piata romaneasca de baterii auto din anul 1997 si are o capacitate de productie de peste 2,6 milioane de baterii pe an.

Numarul total al angajatilor este de 665 de persoane (din care 102 lucreaza in amplasamentul de valorificare a plumbului din baterii-deseu). In plus, compania a dezvoltat o retea de service care cuprinde aproximativ 100 de reprezentante la nivel national.

Rombat este acreditata in calitate de furnizor regional in panelul Renault, ca furnizor unic Dacia din 1996, este furnizor pentru uzina PSA Peugeot Citroen din Slovacia (din 2008), iar din 2011 este si furnizor pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg, Rusia.

Lasa un comentariu