Acasa Fiat Fiar ar putea inchide doua dintre cele cinci uzine italiene, daca planurile de export in SUA vor esua

Fiar ar putea inchide doua dintre cele cinci uzine italiene, daca planurile de export in SUA vor esua

de Vlad Barza

Sergio Marchionne (sursa - Reuters)

Fiat ar putea inchide doua dintre cele cinci uzine din Italia daca grupul italian nu va fi in stare sa profite de cererea din SUA pentru a exporta masini acolo, a spus intr-un interviu pentru Corriere della Sera, Sergio Marchionne, sef al Fiat si Chrysler. Compania a inchis in 2011 o uzina din Sicilia si pentru moment nu are alte planuri de restrangere a activitatii, insa mesajul sefului companiei este clar: daca nu creste competitivitatea in Italia trebuie luate masuri dure.

Marchionne spune ca uzinele Fiat din Italia au „oportunitatea” de a exporta in SUA si deprecierea euro in raport cu dolarul ajuta in acest sens. El subliniaza insa ca uzinele din Italia trebuie sa devina mai competitive. In 2010 si 2011 s-au semnat noi contracte colective de munca la uzinele Fiat din Italia, conditiile fiind mai dure si numarul zilelor libere scazand.

Seful Fiat-Chrysler spune ca uzinele Chrysler din America de Nord produc la capacitate maxima si cele din Italia pot satisface cererea de masini din America de Nord, insa cu conditia sa produca la costuri mai competitive pentru a putea exporta in SUA, Canada si Mexic. Daca nu vor fi in stare, doua dintre cele cinci uzine Fiar ar putea fi fortate sa se inchida, mai avertizeaza Marchionne.

Seful Fiat mai spune ca speranta sta in piata din America de Nord fiindca perspectivele pentru vanzarile din Europa sunt sumbre in 2012.

Lasa un comentariu