Pentru ca numarul de accidente rutiere este inca foarte mare in comparatie cu alte tari din UE, Guvernul supune dezbaterii publice un proiect de lege prin care cateva elemente de legislatie rutiera ar putea fi modificate. Se propune introducerea permisului provizoriu de conducere, printr-un program de obtinere graduala a sa, dar si posiiblitatea ca, dupa o anumita varsta, valabilitatea permisului sa fie redusa. Proiectul de Hotarare de Guvern pentru adoptarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 propune interzicerea circulatiei ATV-urilor pe drumurile publice, dar si posibilitatea platii amenzii de circulatie pe loc.
Proiectul publicat pe site-ul SGG porneste de la faptul ca in timp ce in mai toate tarile UE numarul de accidente rutiere a scazut mult in ultimul deceniu, in Romania progresele au fost mult mai lente.
Pentru ca progresele sa fie mai rapide se propune o serie de modificari la legislatia existente, iar cateva dintre ele se refera la modul de obtinere a permisului si la introducerea unei perioade „de test”.
„Se doreste crearea cadrului legislativ necesar pentru introducerea permisului provizoriu de conducere, printr-un program de obtinere graduala a permisului de conducere, dupa modelul statelor membre al UE care au inregistrat rezultate pozitive in domeniul sigurantei rutiere (…) Permisul provizoriu de conducere, valabil numai pe teritoriul Romaniei, va fi premergator obtinerii permisului de conducere si va impune anumire restrictii conducatorilor auto.”, se precizeaza in proiect.
Pentru cresterea sigurantei rutiere se propune si introducerea permisului de conducere pentru mopede, dar si reducerea duratei de valabilitate a permisului de conducere auto, incepand cu o anumita varsta.
Se propune si interzicerea circulatiei ATV-urilor pe drumurile publice, cresterea amenzilor pentru vitezomani, dar si posibilitatea platii amenzii pe loc
Pentru stoparea agresivitatii rutiere este necesara completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cel putin cu urmatoarele aspecte, din care spicuim cateva:interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar.
- cresterea gradului de intransigenta a legii in ceea ce priveste conducerea vehiculelor care circula cu viteza mai mare decat cea legala, prin cresterea graduala, in functie de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului si a cuantumului amenzii.
- interzicerea accesului pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu exceptia drumurilor comunale, pentru care este obligatoriu sa existe avizul autoritatilor administratiei publice locale.
- oferirea posibilitatii soferilor de a opta pentru reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule prin participarea la centre autorizate, la programe de reabilitare comportamentala/consiliere psihologica, la cursuri de conducere defensiva/preventiva sau la efectuarea in spitale a unui stagiu de asistarea a victimelor accidentelor rutiere, dupa caz.
Pentru ca la noi gradul de incasare al amenzilor in regimul circulatiei este de 40%, fata de 90% in multe dintre statele UE, se are in vedere:
- posiiblitatea aplicarii sanctiunilor contraventilor conducatorilor auto prin plata pe loc, pe baza de chitanta eliberata de agentul constatator, iar la cerere, in vederea contestarii sanctiunii, putand fi intocmite procese verbale de contraventie. Prevederea se aplica tuturor conducatorilor de autovehicule care circula pe teritoriul Romaniei.
1 comentariu
Imi trebui permis de conducere pentru un atv de 100 gk