Acasa Industrie CJ Cluj a semnat contractul cu Bosch pentru investitia de 77 milioane euro de la Jucu

CJ Cluj a semnat contractul cu Bosch pentru investitia de 77 milioane euro de la Jucu

de Vlad Barza

Unitate de productie Bosch (sursa - Bosch)

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise a anuntat vineri 2012 semnarea contractului dintre administratia judeteana si reprezentantii concernului Bosch pentru investitia de 77 milioane euro pe care compania urmeaza sa o faca la Jucu. Bosch a primit in concesiune terenul pentru 99 de ani si contractul prevede despagubiri daca germanii decid sa se retraga, scrie Monitorul de Cluj.

„Am semnat astazi contractul cu reprezentantii companiei, referitor la investitia pe care dansii urmeaza sa o dezvolte in Parcul industrial Tetarom III. Avem de a face cu cea mai mare investitie privata din istoria judetului Cluj, in valoare de 77 de milioane de euro, care va aduce pana la final peste 2.000 de locuri de munca si va genera incasari importante la buget.”, spune presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Contractul acorda companiei Bosch drept de superficie pentru o perioada de 99 de ani pentru suprafata de teren de 21,5 de hectare situata in cadrul parcului Tetarom III, aflat in proprietatea Consiliului Judetean Cluj. Investitia se va realiza in doua etape si are in vedere, in faza finala, realizarea a 80.157 de metri patrati construiti la sol, incluzand o unitate de productie, spatii de birouri, centru logistic, cladire tehnica, parcari, alei si spatii verzi. Pentru dreptul de superficie, Bosch va plati o taxa de 0,1 euro/metru patrat pe an plus TVA, taxa ce se va achita in lei.

Consiliul Judetean Cluj va sprijini compania Bosch pentru racordarea la utilitati si va asigura, pe cheltuiala sa, accesul auto si pietonal la parcela de teren. Tot in sarcina administratiei judetene va reveni devierea canalului colector care traverseaza parcela concesionata de catre Bosch. Contractul prevede ca, daca isi inchide operatiunile de la Jucu, compania Bosch fie restituie parcela de teren, in cel mult doi ani, in starea in care a preluat-o, fie gaseste un investitor care sa preia investitia in termenii contractului. Pe toata aceasta perioada, compania va plati taxele prevazute de contract.

Potrivit sefului CJ Cluj, „se vor face angajari inca in acest an, in prima etapa, iar a doua etapa va incepe anul viitor si se va incheia in 2015. In total vor fi 2.000 de angajati. Acestia vor trebui sa prevada clauze in contractul colectiv de munca prin care sa isi apere interesul in cazul in care vor fi concediati inainte de termen sau inainte de expirarea acestui contract.”

Grupul Bosch detine la ora actuala investitii in trei orase din Romania (Bucuresti, Blaj si Timisoara), in domeniul distributiei de echipamente si piese auto, echipamente termotehnice si scule electrice, import si distributie electrocasnice si componente pentru industria de masini-unelte, precum si un centru de servicii de externalizare. Aceste puncte de lucru au asigurat 1.135 de locuri de munca in 2010, in crestere cu 21% fata de 2009, iar volumul de achizitii realizat de Bosch in Romania a atins 94 milioane de euro.

Domeniile de competenta ale firmei Bosch Rexroth din Blaj cuprind hidraulica, pneumatica, tehnica liniara si de montaj, comenzi si actionari electrice.

Bosch a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in Romania in crestere cu circa 7% fata de 2010, la circa 172 milioane euro. Dacia reprezinta peste 40% din cifra de afaceri a grupului Bosch in Romania.

Grupul Bosch a inregistrat in 2011 vanzari de 51,4 miliarde euro pe plan mondial, crestere de 8,8% fata de 2010. Efectivele companiei au depasit in premiera 300.000 de oameni, mai ales datorita faptului ca in Europa a angajat peste 10.000 de persoane.

Lasa un comentariu