Acasa Dacia Greutatile, dar si partile frumoase ale vietii in Maroc, povestite de Otilia Fantu – o romanca din managementul uzinei Renault din Tanger

Greutatile, dar si partile frumoase ale vietii in Maroc, povestite de Otilia Fantu – o romanca din managementul uzinei Renault din Tanger

de Vlad Barza

Otilia Fantu (sursa - HotNews.ro)
Otilia Fantu (sursa - HotNews.ro)

Adaptarea la obiceiurile dintr-o tara musulmana, unde femeile nu sunt atat de prezente in public, dar si singuratatea din primele luni au fost cele mai grele momente pentru Otilia Fantu, o romanca ce conduce de aproape doi ani departamentul subansamble al proiectului pe care Renault il dezvolta in Tanger: noua uzina la care in acest an vor fi produse trei modele Dacia complet noi. Ea spune ca marocanii sunt sociabili si descurcareti si se arata dispusi sa invete totul repede, chiar daca tara nord-africana nu are traditie in industria auto.

Otilia Fantu, 50 de ani, lucreaza la Dacia din 1985, cand a terminat facultatea. In urma cu un an si opt luni i s-a propus sa vina in Maroc ca sef departament subsansamble, pozitie pe care o avea si la Mioveni. A venit pentru o perioada de trei ani pentru a ajuta la dezvoltarea uzinei care va face anul acesta trei modele Dacia complet noi.

click aici pentru galeria foto din uzina Renault Tanger

Fantu spune ca partile mai grele ale vietii in Maroc tin de obiceiurile locale, specifice unei tari arabe.

„In fabrica nu sunt tratata altfel, insa in afara nu prea ies singura. Ies destul de des, dar insotita de fete marocane. Marocul nu este o tara nesigura, nu esti agresata pe strada, dar te simti ciudat pentru ca tu esti singura. Cand te plimbi pe strada vezi in general mai mult barbati, femei vezi ceva mai rar si ideea ar fi ca nu se aseamana cu stilul nostru de viata unde poti iesi ca femeie sa bei o cafea sau sa mananci o pizza. (…) Cand am venit aici mi-am spus ca m-am intors cu vreo 30 de ani in urma, ca si conceptii si obiceiuri. Aici am intalnit lucruri pe care le vedeam cand eram tanara, la bunicii mei”, spune romanca nascuta la Pitesti.

Primele luni au fost grele din cauza singuratatii, dar si a prejudecatilor legate de localnici, spune romanca.

„In primlele luni aveam birouri in niste baraci, nu era construit nimic in jurul meu si era doar pamant. Nici macar echipa nu se formase”, poesteste Otilia Fantu.

Apoi lucrurile s-a aranjat treptat si s-a dovedit ca marocanii sunt oameni sociabili: „Cand am venit aici am avut prejudecati in ceea ce priveste modul lor de a fi si de-asta m-am izolat un pic, insa dupa ce i-am cunoscut va pot spune ca nu e absolut nicio diferenta intre ei si noi. Si cand zic asta ma refer la cei cu care muncesc, nu la omul simplu. (…) Este totusi o tara musulmana dezvoltata si foarte apropiata de Europa. Faptul ca pot face studii in afara si pot merge fara viza in unele tari europene ii ajuta mult”.

Despre atitudinea marocanilor fata de munca Otilia Fantu are numai cuvinte de lauda: „Au acelasi spirit ca si noi romanii, de a se descurca in orice situatie, de a analiza bine (…) Nu mi s-a parut ca aici trebuie sa fac o munca in plus fata de ce faceam in tara, insa, intr-adevar, se vede faptul ca n-au deloc experienta in industrie. Totusi, eu stiam unde vin, asa ca nu mi s-a parut tragic”.

O explicatie a faptului ca Marocul nu este intr-o profunda criza politica tine si de monarhie si faptul ca regele Mohamed al VI-lea este respectat.

„Regele este polul puterii, insa au guvern si ministri si avem de-a face cu o monarhie cu fata spre democratie”, explica Fantu.

Dacia Lodgy (sursa - HotNews.ro)
Dacia Lodgy (sursa - HotNews.ro)

Corespondenta din Tanger, Maroc.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notifica-ma despre
guest
1 Comment
vechi
noi
Inline Feedbacks
View all comments
georgeta
georgeta
6 ani

Felicitari! Otilia Fantu. Ar fi minunat ca toti cei care fac referiri la activitatea, posibil si la persoana, sa aiba cunostintele necesare pentru a fi UTILI, macar in Romania.
Inca o data felicitari, doamnei Otilia Fantu si un An linistit!