Furnizorul german de componente auto Bosch, cu activitati si in Romania, aniverseaza anul acesta productia a doua miliarde de senzori MEMS (sisteme micro-electro-mecanice), fabricate in 16 ani, si a 75 milioane de sisteme common-rail in 14 ani. Cele mai mari volume de productie au fost atinse anul trecut, cand Bosch a fabricat noua milioane de sisteme common-rail si o jumatate de miliard de senzori MEMS, cei care in industria auto decid declansarea airbag-urilor si interventia sistemului ESP.
Bosch a produs primul miliard de senzori MEMS in 13 ani, iar cel de-al doilea in doar 3 ani. Volumul productiei creste in fiecare an, in prezent fiind fabricate aproape o jumatate de miliard de unitati pe an. Cei mai mari utilizatori de senzori MEMS sunt industria auto si cea a electronicelor de larg consum, pe care le serveste prin diviziile Automotive Electronics si subsidiarele Sensortec si Akustica.
Anul acesta Bosch sarbatoreste a doua aniversare diesel, dupa 75 de ani de componente diesel pentru autoturisme urmeaza momentul productiei a 75 de milioane de sisteme common-rail. In anul 1997 cota de piata a autoturismelor diesel vandute in Europa de Vest a fost de 22%, insa in prezent fiecare al doilea autoturism nou inmatriculat este diesel.
„In trecut motoarele diesel erau economice si robuste. Motorul modern common-rail diesel este eficient si durabil, insa in acelasi timp este dinamic si economic. Sistemul de injectie de inalta presiune common-rail, in combinatie cu supraalimentarea, a revolutionat motorul diesel”, a spus Markus Heyn, vicepresedinte executiv al diviziei de Sisteme Diesel Bosch.
In 2015, autoturismele compacte diesel vor consuma 3,6 litri/100 100 km. Comparativ cu modelele din 2009 consumul de carburant va fi mai mic cu 30%. Primii clienti ai sistemului common-rail Bosch au fost, in 1997, Alfa Romeo cu modelul 156 JTD si Mercedes-Benz cu C220 CDI.
Cererea pentru sistemele common-rail a crescut rapid in anii urmatori: in 2001 trei milioane de astfel de sisteme Bosch erau in folosinta, iar in 2002 peste zece milioane.
Grupul Bosch detine la ora actuala investitii in trei orase din Romania (Bucuresti, Blaj si Timisoara), in domeniul distributiei de echipamente si piese auto, echipamente termotehnice si scule electrice, import si distributie electrocasnice si componente pentru industria de masini-unelte, precum si un centru de servicii de externalizare.