Acasa Curiozitati Sania lui Mos Craciun in viziunea Ford, cu dotari de top si motor turbo pe benzina EcoBoost

Sania lui Mos Craciun in viziunea Ford, cu dotari de top si motor turbo pe benzina EcoBoost

de Adrian Mitrea

Sania EcoBoost a lui Mos Craciun (sursa - Ford)

Ford abordeaza intr-un mod neobisnuit Craciunul in 2011 si propune o sanie de ultima generatie pentru Mos Craciun, dotata cu un motor pe benzina de 1 litru, EcoBoost, care ar emite mai putin CO2 decat cei noua reni folositi in mod traditional de celebrul mos pentru a se deplasa prin lume sa imparta cadouri.

Sania are un design inspirat de conceptul Evos si chiar daca este doar pe hartie reprezinta una dintre cele mai originale actiuni de PR venite din partea unei companii auto cu ocazia sarbatorilor de iarna.

„Desi par draguti, cei noua reni ai lui Mos Craciun emit echivalentul a 214.670 tone de CO2 in fiecare an, asa ca trebuia facut ceva ca sa-i amintim (Mosului – n.r.) de radacinile sale verzi, a declarat Paul Wraith, designer Ford.

Ford spune ca inainte ca Coca-Cola sa-l imbrace pe Mos Craciun in rosu acesta era imaginat in verde.

Dupa calculele companiei auto americane, Mos Craciun face 200.237.360 km/an ca sa imparta cadouri si deci trebuie sa cheltuiasca peste 146 milioane euro/an pe morcovi ca sa hraneasca renii. Cu motorul EcoBoost de 1 litru costurile cu combustibilul ar scadea la 14,4 milioane euro.

Ford mentioneaza ca nu a reusit sa obtina o reactie de la Mos Craciun, dar in schimb au gasit-o pe sotia lui.

„Nu sunt foarte nerabdatoare sa dau le vestea lui Donner si Blitzen (doi dintre reni – n.r.), dar cu siguranta ursii polari vor vedea binevenita ideea Ford cu sania EcoBoost. (…) As face orice ca sotul meu sa vina acasa un pic mai devreme. Sa duca daruri intr-un timp mai scurt i-ar lasa vreme sa reconsidere cateva nume de copii de pe lista, dar nu pot sa bag mana in foc”, a declarat doamna Craciun.

Cei noua reni ai lui Mos Craciun sunt: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen si cunoscutul Rudolf.

Pe lista cu dotari ale saniei EcoBoost figureaza sisteme precum Park Assist (sistem de parcare automata), protectie a usilor, Sync (sistem multimedia), Start&Stop (opreste motorul la semafor), sistem de monitorizare a unghiurilor moarte si MyKey (tehnologie care incurajeaza adolescentii sau renii sa conduca mai incet prin diverse limitari ale masinii).

Motorul EcoBoost de 1 litru are doua variante de putere: 100 Cai Putere (CP) si 125 CP si a inceput sa fie produs in Germania. Acelasi motor va fi fabricat si in Romania. Mai multe despre el poti citi in acest articol.

1 comentariu

Elisabeta fancsal 13 ianuarie 2021 - 09:06

Frumos

Reply

Lasa un comentariu