Deputatii din Comisia Juridica au preluat, in legea de aplicare a noului Cod Penal, un amendament care prevede ca pragul minim de alcoolemie de la care consumul de alcool la volan se considera infractiune sa fie coborat la 0,5 g/l alcool pur in sange, de la 0,8 g/l alcool pur in sange cat prevede legislatia actuala. Amendamentul a fost propus de Ministerul Justitiei, MAI si deputatul liberal George Scutaru, informeaza Agerpres.
„In cadrul dezbaterilor la legea de aplicare a noului Cod penal s-au luat in discutie si infractiunile la legea circulatiei pe drumurile publice. Discutiile au vizat si un amendament depus cu privire la reducerea pragului de unde se considera infractiune atunci cand discutam despre consumul de alcool la volan. In momentul de fata avem 0,8 la mie pragul minim de la care fapta, conducere sub influenta bauturilor alcoolice, devine infractiune. Amendamentul depus se refera la coborarea acestui prag undeva in jurul valorii de 0,5 la mie. Avand in vedere faptul ca Romania are cel mai mare prag minim de alcoolemie, din cate am inteles, din Uniunea Europeana, de la care fapta devine infractiune, in mod cert s-a conturat o opinie majoritara cu privire la coborarea acestui prag minim la 0,5 la mie”, a declarat democrat-liberalul Daniel Buda, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor.
El a precizat ca o decizie finala cu privire la scaderea pragului minim de alcoolemie se va lua si dupa ce Comisia va discuta in cadrul unei sedinte viitoare cu reprezentantii IML.
„Sunt cateva chestiuni pe care vrem sa le discutam vizavi de momentul de referinta al recoltarii probelor biologice si momentul in care a fost prinsa in trafic acea persoana conducand sub influenta bauturilor alcoolice. Sunt chestiuni, ca sa spun asa tehnice, ne depasesc competentele noastre juridice”, a mai afirmat Daniel Buda.
Deputatul PDL a adaugat ca dezbaterile din cadrul sedintei de miercuri a comisiei au vizat si o alta modificare la lege care sa prevada ca in cadrul procedurilor de constatare a acestui tip de infractiune sa se opereze cu o singura valoare in privinta gradului de alcoolemie.
„Sa nu mai avem gradul de alcoolemie stabilit pe baza volumului de alcool in aer expirat, ci pe baza probelor biologice, astfel incat sa fie o valoare unitara cu care sa se opereze. (…) Vreau sa cred ca pana la urma se va merge pe o singura proba. Si anume proba biologica pentru ca e cea mai fidela proba care poate sa spuna, pana la urma, daca conducatorul auto in cauza are o anumita alcoolemie, sau nu, in sange”, a mai declarat Buda.
Intrebat de presa daca noile prevederi la legea circulatiei ar urma sa conduca la eliminarea alcoolmetrelor, Daniel Buda a precizat ca metodologia de recoltare a probelor biologice va fi stabilita de specialistii MAI si MJ.
Democrat-liberalul a mai spus ca si pe mai departe pedeapsa pentru cei care refuza sa li se recolteze probele biologice va fi la fel cu pedeapsa prevazuta pentru conducerea pe drumurile publice cu alcoolemie peste limita legala.
„Cert este ca in urma lucrarilor din cadrul comisiei s-a ridicat mult mai mult pragul minim al pedepselor aplicate pentru infractiunile la legea circulatiei pe drumurile publice, mai ales acolo unde discutam de consum de alcool”, a mai declarat presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor.