Acasa Nissan Nissan suspenda constructia unei fabrici de baterii in Portugalia si spune ca fabricile existente sunt de ajuns

Nissan suspenda constructia unei fabrici de baterii in Portugalia si spune ca fabricile existente sunt de ajuns

de Vlad Barza

Sloganul Zero Emission pe o masina electrica Nissan Leaf (sursa - Reuters)

Nissan suspenda o investitie de 156 milioane euro intr-o uzina care din 2012 ar fi trebuit sa construiasca baterii pentru masini electrice in Portugalia, compania nipona ajungand la concluzia ca cele patru uzine la care se produc si baterii pentru masini electrice sunt de ajuns, informeaza Reuters. Portugalia este una dintre tarile UE cel mai grav lovite de criza si i-au fost impuse masuri dure de austeritate ca parte a planului de salvare de 78 miliarde euro.

Nissan a ajuns la concluzia ca cele patru uzine auto la care se produc si baterii pentru masini electrice sunt suficiente, a spus Antonio Pereira-Joaquim, purtator de cuvant al companiei. El spune ca cele patru uzine, dintre care doua in Europa, vor fi capabile sa produca mai mult, pentru a compensa renuntarea la investitia lusitana.

Fabrica din orasul Aveiro ar fi trebuit sa aiba 200 de angajati si sa ajunga sa produca baterii pentru 50.000 de masini electrice in 2015. Investitia este suspendata si nu exista o data a reactivarii ei. Hala este deja construita, iar Nissan urmeaza sa decida ce va face cu ea.  Nissan a negat ca starea economica precara a Portugaliei a fost un factor, insa a spus ca fabrica portugheza ar fi fost singura unitate de productie baterii care nu ar fi fost atasata de o uzina auto Nissan.

Celelalte doua fabrici de baterii ale Nissan in Europa sunt adiacente unor uzine auto : Sunderland (Marea Britanie) si Flins (Franta). Nissan a vandut intr-un an de la lansare circa 20.000 de unitati din masina electrica Leaf, iar la anul estimeaza 40.000. Leaf este produsa intr-o uzina japoneza, iar din 2013 ar trebui sa debuteze productia si in SUA si Japonia.

Lasa un comentariu