Acasa Industrie Am pierdut oare inca o mare investitie? Bosch aloca 70 milioane euro pentru o uzina in Serbia

Am pierdut oare inca o mare investitie? Bosch aloca 70 milioane euro pentru o uzina in Serbia

de Vlad Barza

Sisteme Bosch (sursa - Bosch)

Bosch a anuntat joi ca va investi in Serbia 70 milioane euro pentru o uzina producatoare de componente pentru stergatoare de parbriz, unitate care va deveni operationala in 2013. La final de septembrie Bosch confirma ca este in discutii avansate cu autoritatile romane pentru deschiderea unei fabrici la Cluj, ramane de vazut daca anuntul din Serbia inseamna ca Romania a pierdut inca o investitie importanta pe sectorul auto.

Uzina din Serbia va fi construita la Pecinci, o localitate situata la 25 km de Belgrad, iar lucrarile demareaza la inceput de 2012, productia urmand sa inceapa in primele luni din 2013 cu doar 60 de angajati pe o suprafata de 22.000 mp. Investitiile vor continua pana in 2019 cand vor ajunge la un total de 70 milioane euro, iar numarul de angajati ar trebui sa fie de 620.

Noua uzina va fi parte a diviziei Bosch Electrical Drives care produce componente electrice pentru scaune, trape, geamuri si stergatoare. Aceasta divizie are 22.000 dea anagajti in 12 uzine.

In septembrie, Bosch confirma pentru HotNews.ro ca exista discutii. „Astfel, la ora actuala Bosch analizeaza oportunitatea unei investitii in Cluj-Napoca/Romania. In acest context suntem in discutii cu Guvernul Romaniei si cu administratia zonei industriale Cluj-Napoca. In paralel cu discutiile se efectueaza probe de sol”, spuneau germanii. Nu exista in prezent o confirmare ca anuntul din Serbia inseamna ca Romania a pierdut posibila investitie de la Cluj.

In luna mai 2011, directorul general al companiei pentru piata locala, Brigitte Eble, a spus ca Bosch va anunta in a doua parte a anului inceperea constructiei unei unitati de productie in Romania.

Grupul Bosch detine la ora actuala investitii in trei orase din Romania (Bucuresti, Blaj si Timisoara), in domeniul distributiei de echipamente si piese auto, echipamente termotehnice si scule electrice, import si distributie electrocasnice si componente pentru industria de masini-unelte, precum si un centru de servicii de externalizare. Aceste puncte de lucru au asigurat 1.135 de locuri de munca in 2010, in crestere cu 21% fata de 2009, iar volumul de achizitii realizat de Bosch in Romania a atins 94 milioane de euro.

Bosch a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in Romania in crestere cu 17%, la 161 milioane euro, nivel similar cu cel din 2008. In 2011, compania se astepta la o crestere a acestei valori cu 7% la 172 milioane euro.

Dacia reprezinta peste 40% din cifra de afaceri a grupului Bosch in Romania, valoarea pieselor a depasit anul trecut 70 de milioane euro.

Pe 22 septembrie Bosch a inaugurat o noua sectie la uzina de componente auto din orasul ungar Miskolc, dupa o o investitie de 20 milioane euro. La aceasta fabrica lucreaza 1.900 de persoane, iar pana in 2014 se vor adauga 1.100.

Bosch are pe plan mondial circa 280.000 de angajati si estimeaza vanzarid e 46 miliarde euro pentru anul fiscal curent.

Lasa un comentariu