Acasa Industrie Romania, pe lista scurta a concernului BASF pentru deschiderea unei fabrici de componente auto

Romania, pe lista scurta a concernului BASF pentru deschiderea unei fabrici de componente auto

de Vlad Barza

Angajatii BASF lucreaza la un concept car (sursa - BASF)

Romania este, alaturi de patru tari din regiune, pe o lista a concernului din industria chimica BASF pentru deschiderea unei fabrici de catalizatori destinati industriei auto, relateaza publicatia bulgara Novinite. O decizie va fi luata peste cateva luni, spun sursele citate, insa reprezentantii BASF Bulgaria nu au confirmat existenta acestei liste scurte. BASF este cel mai mare concern din industria chimica, avand peste 100.000 de angajati si afaceri anuale ce trec de 60 miliarde euro. Concernul a vandut in valoare de 22 milioane euro in Romania anul trecut, iar ca unitati de productie detine o fabrica de aditivi la Ploiesti.

Novinite noteaza, citand ziarul Capital Daily din Bulgaria, ca gigantul german BASF ar fi in cautarea unui loc pentru constructia unei fabrici de catalizatori destinati industriei auto, pe lista scurta fiind cinci tari: Romania, Bulgaria, Slovacia, Cehia si Macedonia. Sursele mai spun ca o decizie va fi luata in primul trimestru din 2012.

Publicatia scrie evident din perspectiva bulgara si lasa de inteles ca tara de la sud de Dunare ar avea mari sanse, insa oficialii BASF Bulgaria au evitat sa se pronunte in legatura cu existenta acestei liste.

BASF a vandut in valoare de 22 milioane euro in Romania anul trecut, concernul german avand pe plan local activitati comerciale, dar si o unitate de productie aditivi pentru betoane care a pornit in 2007 dupa o investitie de circa doua milioane euro. Interesant este ca primele relatii comerciale stabilite de BASF in Romania dateaza din 1925, iar in 1930 exista o fabrica de coloranti la Codlea, langa Brasov.

BASF este una din cele mai mari companii de produse chimice din lume, iar portofoliul sau include de la chimicale, plastice, produse de inalta performanta, produse de uz agricol si produse de mare puritate, pana la titei neprelucrat si gaze naturale. Concernul are 109.000 angajati in lume si a realizat afaceri de circa 64 miliarde euro anul trecut.

BASF a fost in centrul atentiei industriei auto la salonul de la Frankfurt din septembrie cand a contribuit cu o serie de solutii tehnice inedite la conceptul smart forvision.

Lasa un comentariu