Acasa Romania Cazul Huidu: Ce prevede legea in legatura cu retragerea permisului de conducere si cum se explica faptul ca realizatorul TV are carnet si dupa accidentul de la Timisul de Sus

Cazul Huidu: Ce prevede legea in legatura cu retragerea permisului de conducere si cum se explica faptul ca realizatorul TV are carnet si dupa accidentul de la Timisul de Sus

de Vlad Barza

Permis de Conducere (sursa - 0-100.ro)

Multi se intreaba de ce Serban Huidu a avut dreptul de a sofa dupa gravul accident de schi din decembrie, iar explicatia este prezenta in lege: unei persoane i se poate retrage permisul doar daca este declarata inapta din punct de vedere medical dupa ce medicul de familie o trimite la analize. in plus, Serban Huidu are si in prezent – dupa accidentul de pe DN1 – dreptul de a conduce fiindca este considerat nevinovat pana la ramanerea definitiva a sentintei. Politia a declarat luni ca sistemul de retragere a permisului de conducere functioneaza, dovada fiind si faptul ca 420 de persoane au ramas fara dreptul de a conduce in 2011 din motive medicale.

Cum se poate retrage permisul din motive medicale

In decembrie 2010 Huidu a suferit un grav accident la schi, in Austria si multi se intreaba acum de ce nu i s-a retras dreptul de a conduce dupa acel incident in urma caruia Huidu a avut nevoie de luni bune ca sa-si revina. Legea prevede ca totul trebuie sa plece de la medicul de familie care, cand constata ca o anumita persoana ar putea fi inapta sa sofeze, trebuie sa o trimita la analize de specialitate pentru a se vedea daca intr-adevar este inapta.

„Medicul de familie, atunci cand constata ca o persoana din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezinta afectiuni medicale prevazute in ordinul ministrului sanatatii publice emis conform alin. (2), va solicita examenul de specialitate necesar, iar in cazul in care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat politiei rutiere pe raza careia medicul isi desfasoara activitatea.”, prevede un aliniat al art 22 din OUG nr. 195/2002

Permisul de conducere al persoanei care este declarata inapta medical sau psihologic poate fi redobandit numai dupa incetarea motivului pentru care s-a luat aceasta masura, mai prevede Codul Rutier. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de institutiile medico-legale.

Reprezentantii Politiei Rutiere spun ca nu au primit nicio sesizare cum ca Huidu ar fi inapt de a sofa si adauga ca nu au in atributii sarcina de a verifica daca Huidu era sau nu apt sa conduca in continuare. Politia a adaugat luni ca sistemul de retragere a permisului de conducere functioneaza, dovada fiind si faptul ca 420 de persoane au ramas fara dreptul de a conduce in 2011 din motive medicale

Huidu are si acum dreptul de a conduce

Dupa acest accident Huidu are in continuare dreptul de a conduce fiindca detine o dovada inlocuitoare a permisului, dovada care este valabila 15 zile si se poate prelungi cu cate 30 de zile de catre procuror sau judecator cand dosarul ajunge in instanta. Acest lucru se poate face pe tot parcursul procesului si este justificat de faptul ca pana nu e data o hotarare definitiva nu este considerat vinovat.

Politia a anuntat ca Huidu este cercetat in acest moment pentru ucidere din culpa, riscand intre 1 si 8 ani de inchisoare. Chiar si daca va fi condamnat cu suspendare, lui Huidu i se vor interzice o serie de drepturi pana cand condamnarea va fi stearsa din cazier, dupa reabilitare.

Trebuie precizar ca daca va fi condamnat, chiar si cu suspendare, i se va anula permisul de conducere si va putea sa sustina iar examenul de conducere dupa reabilitare, daca e declarat apt medical.

Politia a mai comunicat luni ca Huidu a primit de-a lungul timpului 14 sanctiuni pentru nereguli comise in trafic, dintre care doua au constat in suspendarea permisului in 2005, respectiv 2009.

Anul acesta au decedat peste 1.530 de persoane din cauza unor accidente rutiere produse in tara, numarul fiind cu 13% mai mic decat in perioada similara din 2010.

Lasa un comentariu