Acasa Industrie Renault, somata de guvernul francez sa intervina pentru a stopa greva declansata acum o luna la un furnizor de componente pentru motor

Renault, somata de guvernul francez sa intervina pentru a stopa greva declansata acum o luna la un furnizor de componente pentru motor

de Vlad Barza

Sigla Renault (sursa - 0-100.ro)

Guvernul francez care detine o participatie de 15% la Renault a somat producatorul auto sa intervina pentru a stopa o greva declansata la inceput de septembrie la o uzina franceza a furnizorului Montupet, noteaza BusinessWeek. Angajatii acelei companii se opun unei scaderi cu 15% a salariilor, insa anagajatorul spune ca reducerea este necesara si ar fi in ton cu ce s-a intamplat si la alte uzine unde foarte multi angajati primesc salariul minim legal: 1.200 euro/luna. Montupet este cunoscuta si la noi dupa ce in 2005 era pe cale sa investeasca la Cluj, insa autoritatile locale au considerat ca francezii vor sa plateasca mult prea putin pentru teren. Francezii au ales sa deschida uzina la Ruse, in Bulgaria.

Montupet produce la fabrica de la Ingrandes componente utilizate la motoare Renault, Peugeot si Citroen, insa din 2 septembrie angajati au intrat in greva, suparati ca le vor scadea salariile cu cel putin 15% si vor trebui sa munceasca mai multe ore saptamanal. Ministrul francez al industriei, Eric Besson, a cerut Renault sa discute cu furnizorul pentru ca acesta sa aiba o atitudine mai responsabila si a rugat compania franceza sa nu neglijeze problema.

Cei de la Renault spun ca au suficiente stocuri de componente, astfel incat greva prelungita nu afecteaza productia in niciun fel, insa reprezentanti ai sindicatelor spun ca nu mai este mult pana cand va exista o penurie de componente, iar Renault va trebui sa gaseasca o solutie, poate chiar un alt furnizor.

Montupet spune ca salariile trebuie sa scada si din cauza situatiei economice dificile, dar si fiindca salariile au scazut si la uzinele Renault. La celelalte uzine Montupet din Franta multi muncitori au salariul minim legal: 1.200 euro/luna.

Montupet mai detine fabrici in Spania, Marea Britanie, Canada, Mexic si Bulgaria. Compania era pe cale sa deschida uzina la Cluj in 2005, insa consilierii locali au respins oferta francezilor care voiau sa cumpere teren la 2 euro/mp, nu la 8 euro cum doreau autoritatile Francezii au decis sa deschida uzina la Ruse, in Bulgaria.

Lasa un comentariu