Acasa Curiozitati VIDEO: La Paris pot fi inchiriate masini electrice cu 5 euro pentru prima jumatate de ora

VIDEO: La Paris pot fi inchiriate masini electrice cu 5 euro pentru prima jumatate de ora

de Vlad Barza

Masinutele Bollore din Paris (sursa - Reuters)

De duminica, in Paris pot fi inchiriate masini electrice pentru minim cinci euro pentru prima jumatate de ora, ca parte a unui program initiat de muncipalitate si compania Bollore. Exista pentru inceput cateva zeci de statii si avantajul tine de faptul ca cel care inchiriaza masina o poate lasa la statia cea mai apropiata de locul unde are treaba. Participantii trebuie sa plateasca un abonament care variaza intre 10 euro/zi si 144 euro/an, masina are o autonomie de 250 km iar numarul de vehicule din program poate ajunge la 3.000 daca va fi cerere.

Dupa modelul Velib, serviciul lansat in 2007 in Paris ce permite utilizatorilor sa inchirieze biciclete si sa le lase apoi la oricare din sutele de statii, Bollore a demarat duminica programul numit Autolib prin care pot fi inchiriate masini electrice ce vor putea fi apoi lasate la oricare din cele 1.000 de statii care vor fi deschise in Paris si in suburbii. Pentru moment exista 33 de statii si 66 de masini, iar dupa doua luni de teste se va ajunge la 250 de masini. Planul prevede ca in vara lui 2012 vor fi 2.000 de masini, iar la finalul anului, circa 3.000.

Cei care vor sa conduca masinile vor trebui sa plateasca un abonament lunar de 144 euro sau unul pe o zi, de zece euro, iar costurile pentru utilizarea propriu-zisa a masinilor sunt 5 euro pentru prima jumatate de ora si 4 euro pentru urmatoarea jumatate. Dupa prima ora tariful creste la 6 euro/30 min pentru ca oamenii sa fie incurajati sa utilizeze masinile pentru calatorii cat mai scurte.

Grupul Bollore vrea sa aduca pe piata 3.000 de masini din modelul Bluecar desenat de Pininfarina, masina care se poate incarca in patru ore si are o autonomie de 250 km data de bateriile litiu metal polimer. Masina de clasa mini are 3,6 lungime si dispune de patru locuri.

Vincent Bollore, seful companiei, spune ca a investit 1,5 miliarde euro pana in prezent pentru acest nou tip de baterie si adauga ca vor trebui sa fie 80.000 de abonati pentru ca serviciul Autolib sa devina profitabil, lucru care nu se va intampla prea curand.

Municipalitatea Parisului a investit peste 30 milioane euro in statii de incarcare pana acum si va mai investi cateva zeci de milioane. Proiectul este controversat, mai ales in randul firmelor de taximetrie care se arata extrem de suparate de faptul ca noile masinute vor ocupa locurile de parcare si asa putine. Pentru fiecare loc de parcare Bollore plateste 750 euro catre municipalitatea Parisului, insa veniturile din inchirieri revin firmei. Pentru inceput circa 1,500 de oameni vor fi angajati pentru a-i ghida pe clienti catre locurile de parcare destinate proiectului.

Concernul Bollore desfasoara afaceri anuale de peste cinci miliarde euro si obtine profit din logistica, astfel ca desi proiectul Autolib nu va aduce profit in primii sapte ani, actionarii nu au de ce sa fie ingrijorati.

Lasa un comentariu