Acasa Curiozitati VIDEO: Un automobil produs acum 127 de ani a fost scos la licitatie pentru peste doua milioane dolari

VIDEO: Un automobil produs acum 127 de ani a fost scos la licitatie pentru peste doua milioane dolari

de Vlad Barza

De Dion Bouton din 1884 (sursa - RM Auctions)

Un automobil Dion Bouton produs in 1884 a fost scos la licitatie, fiind de asteptat sa se obtina o suma intre doua si 2,5 milioane dolari, a anuntat casa de licitatie RM Auctions. Compania spune ca avem de-a face cu cel mai vechi automobil functional din lume, masina cu aburi ce poate atinge 60 km/h.

Automobilul De Dion Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos a fost produs in 1884 de contele De Dion si i s-a dat numele La Marquise in cinstea mamei contelui. Masina prinde maxim 60 km/h, viteza uluitoare pentru acele vremuri, insa autonomia este foarte redusa, circa 30 km, tipica automobilelor cu aburi.

Istoria masinii este fascinanta si simpatica: se spune ca a participat la prima cursa auto din istorie, cursa la care a fost insa singurul concurent!

Creatorul vechiului automobil l-a vandut in 1906 unui ofiter francez pe nume Henri Doriol a carui familie a tinut masina pana in 1987 cand a fost cumparata de Tim Moore un pasionat de masinile foarte vechi. Acesta a restaurat batranul automobil si l-a facut din nou functional.

Acest automobil are mai multe in comun cu locomotivele decat cu masinile moderne, insa e foarte posibil sa se gaseasca vreun colectionar foarte bogat care sa considere ca masina merita pretul piperat. Pe 7 octombrie vom afla daca si-a gasit cumparator.

Lasa un comentariu