Ford vine la Salonul Auto de la Frankfurt (13-25 septembrie) cu automobilul concept Evos, care nu va ajunge niciodata in productia serie, el fiind un precursor estetic si tehnologic pentru noile modele globale pe care le va lansa marca americana. Evos este o masina tot timpul conectata, poate invata ritmul de viata al soferului si se vrea un fel de asisten personal al proprietarului ei. Pe langa Evos, Ford va mai veni la Frankfurt cu versiunea de serie a B-Max, model fabricat exclusiv in Romania, cu o masina ce anticipeaza o viitoare varianta sportiva a lui Focus, plus inca o noutate surpriza.
Ford Evos ne arata limbajul de design global al Ford si noua viziune catre sisteme menite sa ajute soferul si sa-i imbunatateasca viata, utilizand tehnologii intuitive. Ideea nu e de a transforma masina intr-un smartphone, ci de a fi un mijloc sigur si personalizat de comunicare cu exteriorul, spune Ford.
click aici pentru galeria foto
Automobilul se poate conecta la norul informatic, poate studia si invata calendarul si agenda omului care o conduce si se va adapta. Va racori sau incalzi habitaclul cand trebuie sa pleci la serviciu, de exemplu. Cand conduci mai sportiv, masina reduce numarul de informatii afisate in bord si le pastreaza doar pe cele esentiale. In acelasi timp inchide telefonul si iti spune mai tarziu cine te-a sunat si iti citeste sms-urile/e-mail-urile.
„Masina ajunge sa te cunoasca si sa-ti serveasca ca un fel asistent personal”, sintetizeaza Ford ideea care sta in spatele lui Evos.
Conceptul Ford Evos are senzori si filtre care sa protejeze oamenii alergici.
Masina dispune de patru usi, dar are forma unui coupe veritabil multumita sistemului de deschidere si marimii portierelor din din spate, care tin practic si loc de aripa.
„Daca nu veti vedea niciodata masina aceasta pe strazi, urmatoarea generatie de produse Ford pentru piata globala va afisa multe dintre trasaturile estetice si tehnice ale conceptului”, a declarat Derrick Kuzak, vicepresedinte Ford pentru dezvoltarea globala a produselor.
Evos are 4,50 metri lungime, 1,97 metri latime, 1,36 metri inaltime si un ampatament de 2,74 metri.
Ford spune ca sub capota se ascunde acelasi sistem de propulsie electric cu generator pe benzina (range extender, in fapt un hibrid in serie) care va debuta in 2013 in Europa pe Ford C-Max Energi. Aceasta motorizare este capabila sa asigure o autonomie de 800 km.