Acasa Evenimente VIDEO, FOTO: Politia Romana a primit cheile celei mai rapide masini pe care a avut-o vreodata, Lotus Evora S

VIDEO, FOTO: Politia Romana a primit cheile celei mai rapide masini pe care a avut-o vreodata, Lotus Evora S

de Adrian Mitrea

Lotus Evora S de Politie (sursa - 0-100.ro)

Politia Romana a primit miercuri (10 august) spre folosinta, timp de doi ani, un automobil sport Lotus Evora S in valoare de circa 75.000 euro din partea Lotus si a companiei importatoare pe plan local, Forza Rossa. Masina este echipata cu motor turbo pe benzina V6 de 3,5 litri, ce dezvolta 350 Cai Putere (CP). Acceleratia de la 0 la 100 km/h se face in 4,8 secunde si deci acest Lotus este cel mai rapid automobil care a existat vreodata in dotarea Politiei Romane.

Institutia a mai avut in dotare masini rapide precum Mitsubishi Lancer Evo si Seat Leon Cupra, dar parteneriatele cu marcile respective s-au incheiat. In prezent mai exista automobile BMW 335i Coupe si BMW 330xd la Politia Autostrazi.

click aici pentru galeria foto

In urma acestui parteneriat dintre Politie si Lotus, Romania intra intr-un club exclusivist, fiind a treia tara din lume care incheie un astfel de acord cu producatorul auto britanic, dupa Marea Britanie si Italia.

„Automobilul este oferit gratuit pentru utilizare de catre Lotus Cars, pentru o perioada de doi ani, si va servi primului echipaj de elita al Politiei Rutiere din Romania pentru supravegherea celor mai aglomerate artere si cu risc sporit”, a anuntat Forza Rossa, importatorul oficial Lotus in Romania.

Masina Lotus Evora S va fi utilizata pentru patrulare si misiuni speciale, in special pe autostrazi. Automobilul este dotat cu sisteme de avertizare acustica si optica in valoare 1.500-2.000 euro, un sistem de monitorizare video, iar in curand o sa aiba si statie de transmisie radio (circa 1.300 euro), potrivit politistilor. Echipamentul radar este mobil si poate fi pus pe orice masina, fiind estimat la 11.000 euro.

Politistii spun ca aparatul radar poate fi montat si in spatele lunetei, chiar daca aceasta este foarte mica, putand astfel inregistra mai multi soferi vitezomani.

Pentru inceput vor fi patru politisti care vor avea dreptul sa conduca masina, ei fiind pregatiti de pilotul Titi Aur.

Data de 10 august a devemit „ziua fara accidente rutiere” in urma unei initiative a Asociatiei Victimelor Accidentelor Rutiere (AVAC), sprijinita de Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera, Parteneriatul Roman de Siguranta Rutiera, Asociatia Asistentei Rutiere din Romania, Asociatia Romana de Bioritm Integrat si Asociatia Motociclistilor din Romania.

In primele sase luni din acest s-au inregistrat 17 zile fara decese din accidente auto, o premiera pentru Romania, potrivit sefului Directiei Rutiere a Politiei, Lucian Dinita.

In tara noastra au decedat 2.363 persoane anul trecut, in urma accidentelor rutiere, cu 433 de oameni mai putin decat in 2009. Si in 2009 numarul deceselor a scazut cu aproape 9% fata de 2008, an care reprezinta insa o „referinta neagra” deoarece s-a inregistrat un numar record de morti pe soselele patriei (3.063 cazuri).

Chiar si asa, numarul deceselor din accidente rutiere la nivelul UE s-a redus cu 43% intre 2001 si 2010, insa in Romania a scazut cu numai 3%.

Marti, 9 august, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) si clubul A-CAR au organizat in Piata Constitutiei o demonstratie despre cum se intervine in cazul accidentelor rutiere.

Lasa un comentariu