Acasa Curiozitati VIDEO: Automobilul zburator Terrafugia ar putea ajunge in Europa in maximum cinci ani

VIDEO: Automobilul zburator Terrafugia ar putea ajunge in Europa in maximum cinci ani

de Vlad Barza

Terrafugia Transition (sursa - Terrafugia)

Asa-zis-ul „automobil zburator” Terrafugia sau mai exact micul avion care se poate conduce si pe drumurile publice, ar putea ajunge si in Europa in cinci ani dupa ce a fost depasit un obstacol important: avizul de a zbura in SUA. Primii clienti americani vor avea vehiculul la final de 2012 cu 230.000 de dolari, iar pasul urmator este ca Terrafugia Transition sa ajunga si in Europa, cea mai optimista estimare fiind doi ani, insa una mai realista fiind cinci ani, scrie presa engleza.

Vehiculul Terrafugia Transition poate fi condus si pe sosea, ca un automobil clasic, insa se poate transforma in avion cand sunt intinse aripile, in aer avand o autonomie de peste 600 km si putand zbura cu pana la 185 km/h. Pentru a decola, este nevoie de o suprafata neteda de circa jumatate de kilometru, insa pe sosea aripile se pliaza datorita unui motoras electric, iar masina poate fi condusa ca un automobil normal, cu un consum mediu de circa 8 litri/100 km. Transition are circa sase metri lungime, iar la aterizare are 100 km/h.

Autoritatea Federal Aviation Administration (FAA) a facut o derogare si a inclus Terrafugia la categoria „avioane usoare de agrement”, chiar daca, la cele 650 kg, e mai greu cu circa 50 kg decat limita admisa. Recent, autoritatile americane au dat unda verde „automobilului zburator” care a trecut astfel de cel mai greu obstacol si poate fi pilotat de oricine are 230.000 de dolari si face un curs de 20 de ore de zbor.

Compania producatoare s-a confruntat cu probleme fiindca autoritatile americane au obligat-o sa faca schimbari de design care au costat-o aproape 20 milioane dolari. Totusi, un grant de 60 milioane dolari de la Armata SUA a rezolvat situatia, iar proiectul inceput in 2006 a iesit din impas.

Schimbarile au avut totusi o urmare nefasta: pretul a crescut de la circa 170.000 dolari, la 230.000 dolari, insa compania spune ca a primit o suta de comenzi ferme.

Urmatorul pas este lansarea in Europa, experti aeronautici britanici fiind de acord ca autorizatia obtinuta in SUA este o garantie ca si forurile europene de profil isi vor da acordul pentru ca Terrafugia sa circule pe sosele si in aer. Cele mai optimiste prognoze sunt ca Terrafugia ar putea ajunge in doi ani in Europa, insa estimarile mai realiste indica cinci ani.

Totusi, cei din domeniu avertizeaza ca, daca in SUA aproape orice oras are un aerodrom, iar vehiculul ar fi util fiindca sunt distante mari intre localitati, nu acelasi lucru este valabil si in Marea Britanie.

E clar ca vehiculul nu e unul de volum. Nici nu va putea fi folosit in oras pentru a zbura de acasa la serviciu, insa combinatia dintre automobil si avion este fascinanta si aduce, macar pentru cativa oameni cu foarte multi bani, filmele SF in realitate.

Lasa un comentariu