Acasa Romania Politia arunca in dezbatere varianta ca masinile cu numere straine sa poata circula maximum 90 de zile in Romania

Politia arunca in dezbatere varianta ca masinile cu numere straine sa poata circula maximum 90 de zile in Romania

de Adrian Mitrea

Numere de Bulgaria (sursa - inmatriculareautobulgaria.ro)

Politia Rutiera si Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pune in dezbatere ideea ca autovehiculele inmatriculate in alte state sa nu poate fi conduse in tara mai mult de 90 de zile pe an de catre cetateni romani care au domiciliul in Romania, dorind ca astfel sa limiteze ceea ce a devenit un fenomen: masinile inmtriculate in Bulgaria. Date estimative arata ca pe drumurile tarii circula intre 5.000 si 7.000 de autovehicule cu numere de Bulgaria, peste 90 de zile pe an, iar Politia doreste sa limiteze sau sa elimine situatiile in care utilizitatorii nu pot fi identificati sau circula fara toate actele in regula, a declarat pentru 0-100.ro comisarul Florin Catana din cadrul Politiei Rutiere.

Ideea nu e noua si vine sa faca din nou aplicabila o lege mai veche, care prevede exact ce vor politistii sa reglementeze din nou.

Practic, explica Florin Catana, odata cu aderarea la Uniunea Europeana (UE) si cu intrarea in viitor in spatiul Shengen, nimeni nu va mai putea stabili exact cat timp circula un anume autoturism pe teritoriul unui alt stat decat in cel in care este inmatriculat.

Astfel, este inaplicabila legea care spune ca o masina nu are voie sa circule mai mult de 90 de zile consecutiv pe teritoriul unui alt stat decat cel in care este inregistrata.

Varianta luata in calcul de Politie suna cam asa: „Un autovehicul inmatriculat in alt stat va putea sa circule pe teritoriul altui stat pe o perioada de 90 de zile, pe intervalul unui an, perioada nefiind raportata la momentul intrarii in tara, ci la momentul intrarii in posesia actului care-ti da dreptul sa conduci masina respectiva: contract de comodat, inchiriere, alte acte”.

Deocamdata ideea este la Politia Rutiera si DRPCIV si nu e clar ce se va intampla cu ea, insa e limpede ca politistii vor sa reglementeze cat mai bine problema automobilelor cu numere de inmatriculare straine.

Potrivit lui Catana, Politia e de buna credinta si nu are nimic cu soferii care utilizeaza automobile cu placute de inmatriculare straine, dar ca vrea sa se asigure ca-si poate face treaba fata de ceilalti soferi si cetateni ai tarii, in contextul in care se intampla adesea ca utilizatori romani de masini cu numere de Bulgaria sa se afle doar in partiala legalitate cu documentele, de multe ori chiar fara sa stie.

In cazul unor abateri minime de la regulile de circulatie si in cazul in care acesti soferi sunt opriti, documentele lor sunt verificate si daca e cazul sa fie aplicate sanctiuni sumele sunt de regula mici. Problema apare atunci cand un astfel de sofer produce un accident grav, soldat cu morti, raniti sau pagube materiale importante. In aceste cazuri, adesea fara intentie, soferii risca sanctiuni mult mai dure daca n-au avut toate actele in regula si costul final al intregii aventuri este mai mare decat al detinerii unui automobil cu numere romanesti. In plus, si victimele au de suferit suplimentar, fiind nevoite sa apeleze la instante pentru a-si recupera pagubele.

„De ceva timp s-a dorit reglementarea situatiei. Problema a aparut in momentul in care numarul masinilor inmatriculate in alte state, si in special ma refer la Bulgaria, care sunt majoritare, a ajuns sa fie foarte mare. Deci plecand de la o situatie oarecum normala s-a ajuns la un fenomen care creeaza mari dificultati in administrarea situatiei. Sunt probleme care tin de siguranta rutiera, de posibilitatea identificarii conducatorului auto in situatii in care trebuie sa stabilim cine a produs un accident, cine a comis o fapta de natura contraventionala sau penala, iar aceste autovehicule inmatriculate in alte state genereaza probleme de corespondenta care incetinesc foarte mult activitatea operativa”, spune Florin Catana.

1 comentariu

Dana 1 decembrie 2013 - 08:53

As dorii sa stiu daca vin cu masina mea din Germania cu numar de Germania cite zile pot circula official ?90 de zile sau un an de zile ?
Se plateste ceva?

Va multumesc

Reply

Lasa un comentariu