Acasa Curiozitati Cum a ajuns numarul 39 un blestem pentru soferii afghani – Poveste cu superstitii, zvonuri si mita

Cum a ajuns numarul 39 un blestem pentru soferii afghani – Poveste cu superstitii, zvonuri si mita

de Vlad Barza

Imagini din trafic in capitala afghana Kabul (sursa - Reuters)

O combinatie intre efectul unor zvonuri bizare si comportamentul indoielnic al politistilor a facut ca in Afghanistan, numarul 39 pe placuta de inmatriculare a unei masini sa devina un stigmat, iar cei care il au deja sa fie priviti cu dispret, noteaza Reuters care relateaza o poveste iesita parca din mintea unui regizor cu prea multa imaginatie. Cum a ajuns piata auto din Afghanistan sa scada de la 70 de masini/zi, la numai trei, puteti citi in articol.

Sa ai numarul 39 pe placuta masinii in Afghanistan a ajuns sa fie motiv de rusine, iar totul a pornit de la zvonul ca un proxenet iranian cunoscut ar fi avut acest numar pe placuta masinii. Intr-o tara conservatoare si superstioasa, zvonul s-a raspandit, iar 39 a devenit o povara pentru posesorii de masini.

Insa, noteaza Reuters, stigmatizarea lui 39 are o explicatie mult mai prozaica: in Afghanistan numarul de inmatriculare contine cinci cifre si in prezent s-a ajuns la cele o mie de numere care incep cu 39. Profitand si de zvonurile venite din Iran, politistii iau, se spune, mita intre 200 si 500 de dolari sa le dea alt numar de inmatriculare celor care au 39 pe placuta.

Dealeri de masini citati de Reuters spun ca masinile noi zac in curte fiindca pe placuta este numarul 39, iar cei de la directia de inmatriculari spun ca daca inainte de aparitia nebuniei legata de numar erau inscrise zilnic 70 – 80 de masini, acum abia daca sunt doua – trei.

Politia neaga faptul ca ar profita de fobia fata de 39 pentru a face bani buni si adauga ca e de neinteles cum un fapt atat de neimportant precum zvonul legat de 39 a ajuns sa afecteze atat de mult vanzarile de masini.

Cele intamplate nu trebuie sa ne mire, Afghanistan este diferita ca si cultura si mentalitate, iar recent, dupa ce masinile decorate cu stickere ce infatisau un curcubeu devenisera foarte la moda, soferii s-au grabit sa le dea jos dupa ce un grup de conservatori au aflat ca si homosexualii afiseaza culorile curcubeului in parade.

Lasa un comentariu