Acasa Audi Audi a inceput productia lui Q3, in uzinele Seat. Pretul de pornire e de circa 30.000 euro

Audi a inceput productia lui Q3, in uzinele Seat. Pretul de pornire e de circa 30.000 euro

de Adrian Mitrea

Audi Q3 pe linia de asamblare din Martorell (sursa - Audi)

Audi a inceput marti, 7 iunie, productia celui mai mic SUV al sau, ce poarta indicativul Q3. Masina este construita in uzinele Seat din Martorell, Spania, si are un pret de baza orientativ de 30.000 euro. Masina poate fi comandata in total cu patru motorizari, iar lansarea in Romania este planificata pentru a doua parte a acestui an si va avea loc cel mai probabil in luna septembrie. Audi si-a propus sa produca 100.000 de unitati Q3 anual.

Desi in Romania masina va ajunge in toamna, in unele tari incepe sa fie comercializata inca din aceasta luna. Principalul rival pe piata este BMW X1. Fata de acesta, Audi Q3 este cu cativa mm mai scurt, mai lat si mai inalt.

click aici pentru galeria foto

Masina poate fi echipata cu doua motorizari turbo pe benzina si cu doua turbo diesel, toate cu patru cilindri si injectie directa de carburant:

  • 2 litri TDI de 103 kW/140 CP, cuplat la o cutie de viteze manuala cu sase viteze, disponibil doar cu tractiune pe rotile din fata (aceasta motorizare nu va fi disponibila la lansare, ci ulterior). Astfel echipat, Audi Q3 are un consum mediu de 5,2 litri de motorina la 100 km parcursi, potrivit constructorului;
  • 2 litri TDI de 130 kW/177 CP, cuplat standard la tractiune integrala quattro si la o cutie de viteze robotizata cu dublu ambreiaj S tronic (7 trepte);
  • 2 litri TFSI de 125 kW/170 CP, cuplat standard la tractiune integrala quattro si la o cutie de viteze manuala cu sase viteze;
  • 2 litri TFSI de 155 kW/211 CP, cuplat standard la tractiune integrala quattro si la o cutie de viteze robotizata cu dublu ambreiaj S tronic (7 trepte). Cu aceasta motorizare Audi Q3 ajunge la 100 km/h in 6,9 secunde si atinge o viteza maxima de 230 km/h.

Sistemul quattro este format dintr-un ambreiaj multi-disc care redistribuie puterea de la rotile din fata la cele din spate foarte rapid. Variantele cu transmisie S tronic vor putea fi echipate optional cu functia auto hold (nu mai este necesara mentinerea pedalei de frana la semafor, pentru ca masina sa nu plece singura de pe loc – n.r.). Tot optional, Audi Q3 va avea si o functie de asistenta la plecarea din rampa (frana sta apasata cateva secunde, timp in care soferul are timp sa accelereze fara ca masina sa „fuga” inapoi).

Versiunea de baza a lui Audi Q3 cantareste mai putin de 1.500 kg, spune Audi. Pentru toate versiunile, capota motorului si cea a portbagajului sunt fabricate din aluminiu. Coeficientul aerodinamic al masinii este 0,32.

Masina are un portbagaj de 460 litri ce poate ajunge la 1.365 litri prin rabatarea banchetei spate. Audi Q3 are 4,39 metri lungime, 1,83 metri latime si 1,6 metri inaltime (inclusiv barele de pe plafon).

Cel mai mic SUV Audi este dotat cu suspensii independente pentru toate cele patru roti si are o garda la sol de 17 cm, fiind pretabil, spune Audi, si la mers pe alte drumuri decat cele asfaltate. Audi Q3 poate fi echipat cu jante de 17, 18 si 19 inch, potrivit Audi.

Pretul de pornire in Germania este de 29.900 euro, inclusiv TVA, pentru versiunea de baza, dar este de asteptat ca odata cu introducerea ulterioara a motorizarii de baza, de 140 CP, pretul de pornire sa scada mai mult sub pragul de 30.000 euro.

Situl de productie de la Martorell a fost dat in folosinta in 1993, iar in prezent acolo lucreaza 10.000 de oameni.

Lasa un comentariu