Acasa Anvelope VIDEO: Continental aniverseaza 140 de ani de la infiintare

VIDEO: Continental aniverseaza 140 de ani de la infiintare

de Adrian Mitrea

Sediul Continental (sursa - Continental)

Continental, furnizor international pentru industria auto, cu activitati extinse si in Romania, sarbatoreste in acest an 140 de ani de la infiintare. Continental este prima companie din lume care a inceput sa fabrice anvelope profilate pentru automobile si detine opt unitati de productie si trei centre de cercetare si dezvoltare in Timisoara, Sibiu, Carei, Arad si Iasi. Continental este partener al unui joint venture in Slatina si al unui centru de distributie al anvelopelor pentru Europa Centrala, amplasat in Sacalaz. In total, pentru Continental lucreaza 10.000 de angajati in Romania.

Cele 193 de unitati Continental din intreaga lume organizeaza festivitati jubiliare individuale pentru angajati si clienti.

Din 1871, cand a luat fiinta, compania Continental, cu sediul la Hanovra, a devenit, cu timpul, dintr-un simplu specialist in anvelope si cauciuc un furnizor international de prim rang pentru industria auto.

Continental a fost infiintat la 8 octombrie 1871 de catre noua bancheri si industriasi din orasul german Hanovra, ca societate pe actiuni cu numele de „Continental – Caoutchouc-und Gutta-Percha Companie”.

Capitalul de baza de atunci, de aproximativ 300.000 de taleri corespunde in ziua de azi unei sume de circa 6,3 milioane euro. La uzina principala de la Hanovra, cei aproximativ 200 de angajati de atunci au realizat, printre altele, produse din cauciuc moale, ca de exemplu termofoare, papusi pentru copii, materiale cauciucate si cauciucuri masive pentru trasuri si biciclete.

Orientarea internationala a intreprinderii a luat avant abia la inceputul anilor ’80 ai secolului al XX-lea. Asta s-a intamplat prin achizitionarea activitatilor de productie de anvelope pe care compania americana Uniroyal Inc. le detinea in Europa, prin preluarea producatorului american de anvelope General Tire, precum si prin cumpararea participatiei majoritare a companiei portugheze Mabor si a producatorului ceh de anvelope Barum.

Aceasta evolutie se oglindeste si in numarul de angajati. In 1990, din cei 51.000 de angajati, numarul celor din tara si din strainatate era aproape egal, iar in prezent, peste doua treimi din cei aproximativ 155.000 de angajati Continental lucreaza in afara Germaniei.

La sfarsitul anilor ’90, concernul Continental s-a reorientat strategic. Primul pas a fost achizitionarea, in 1998, a activitatilor Automotive Brake & Chasis (Teves) apartinand ITT. In 2001, Continental a achizitionat producatorul international de electronice Termic, apartinand concernului Daimler.

Astfel, specialistul in anvelope si cauciuc Continental si-a mai creat un pilon de sustinere a activitatii pentru industria auto, pentru a putea amortiza mai bine activitatea ciclica. Prin achizitia de la Motorola a productiei de sisteme electronice pentru automobile, Continental si-a extins activitatile de productie, intre altele in domeniul telematicii.

De asemenea, prin preluarea in 2007 a Siemens VDO Automotive AG, cea mai mare achizitie din istoria Continental, compania s-a pozitionat printre primii furnizori pentru industria auto.

Continental a fost prima companie din lume care a conceput anvelope profilate pentru automobile (1904), jante demontabile pentru automobile de curse (1908) si a fost prima intreprindere germana care a produs pneuri fara camera de aer (1943).

Compania are o contributie importanta si in industria auto moderna. Sistemul electronic de control al stabilitatii (ESC sau ESP) a fost introdus in 1998 ca sistem de avangarda si sistem activ de siguranta de Continental in productia de serie. In acest an, sistemul ESC al Continental intra, cu MK 100, in a patra generatie in productie. In momentul de fata, numai in Germania, peste 80% dintre autovehiculele noi inmatriculate sunt dotate cu sisteme ESC fabricate de diferiti producatori.

Tehnologiile pentru actionari hibride se afla in portofoliul Continental inca din 1997. In calitate de prim producator la nivel international, Continental a inceput, in 2009, productia de serie cu baterii litiu-ion pentru utilizare in autovehicule hibride.

In 2011, in toate domeniile de activitate ale companiei, vor fi inregistrate spre patentare aproximativ 1100 de inventii.

La sediul principal de la Hanovra lucreaza in prezent 6.500 de angajati. Pe langa administratia centrala a concernului, in capitala landului Saxonia Inferioara, sunt reprezentate cele trei divizii: (1) Rubber-Pkw-Reifen, (2) Nfz-Reifen si (3) ContiTech cu administratie, cercetare si dezvoltare, precum si productie.

Cu o cifra de afaceri de 26 miliarde euro in 2010, Continental se numara printre cei mai importanti furnizori pentru industria auto la nivel mondial.

Lasa un comentariu