Acasa Chevrolet General Motors lanseaza unul dintre cele mai mici motoare turbo diesel din lume

General Motors lanseaza unul dintre cele mai mici motoare turbo diesel din lume

de Adrian Mitrea

Chevrolet Beat (sursa - GM)

Grupul american General Motors (GM), sinonim pana nu de mult cu motoare de mii de centimetri cubi (cc), a proiectat un motor turbo diesel de 1 litru, unul dintre cele mai mici de acest tip din lume, pe care il va lansa in productia de serie in luna iunie, pentru inceput pentru piata indiana, a anuntat compania.

Noul propulsor are trei cilindri in linie si a fost realizat de echipele Centrului tehnologic General Motors din Torino, in colaborare cu departamentul GM Engineering din India. Productia in serie va incepe in iunie, in Talegaon, India, iar primul automobil care il va avea sub capota va fi modelul Chevrolet Beat (denumit Spark in Romania si alte piete internationale – n.r.).

Motorul va genera un cuplu maxim de 140 Nm la 1.750 rotatii pe minut (rpm). Puterea nu a fost inca anuntata.

Propulsorul este prevazut cu un bloc al cilindrilor din fier, o chiulasa din aluminiu cu doi arbori cu came in chiulasa, un lant de distributie care nu necesita intretinere, un filtru separator centrifugal pentru reducerea consumului de ulei de motor, pinioane de distributie cu zgomot de functionare redus, un arbore de echilibrare pentru un bun nivel NVH (zgomot, vibratii, duritate) si un turbocompresor cu supapa waste-gate, cu dimensiuni precise.

La nivel mondial sunt putini producatori auto care au motoare turbo diesel atat de mici. Compania indiana Tata Motors are unul de 700 cc, smart are unul de 799 cc (54 Cai Putere, 130 Nm cuplu maxim), Kia va lansa unul de 1,1 litri (70 Cai Putere), iar Volkswagen are de mai bine de un an in oferta o unitate de 1,2 litri TDI (75 Cai Putere).

Centrul tehnologic GM din Torino a fost infiintat in 2005 si avea initial 80 de angajati, iar in prezent are 500. In septembrie 2008, centrul s-a mutat in noua cladirea Politehnicii din Torino. In acest centru sunt proiectate si dezvoltate motoare diesel, unitati de comanda si sisteme de propulsie avansate.

Activitatea General Motors India a inceput in urma cu 16 ani. GM India a fost infiintata in 1996 si, in prezent, dezvolta produse ale marcii Chevrolet, care a patruns pe piata din India in 2003. Chevrolet s-a remarcat deja in India ca o companie auto cu o crestere rapida.

comenteaza pe gmclub

 

Lasa un comentariu