Acasa Evenimente FOTO: Lexus CT 200h, lansat in liniste in Romania

FOTO: Lexus CT 200h, lansat in liniste in Romania

de Adrian Mitrea

Lansare Lexus CT 200h (sursa - 0-100.ro)

Lexus CT 200h, cea mai mica masina din gama Lexus si primul automobil premium hibrid din lume de dimensiuni compacte, a fost lansat in Romania in liniste, printr-un concept similar silent disco, alaturi de graficianul Andrei Fantana. Preturile pornesc de la 29.960 euro, inclusiv TVA, si ajung la 42.100 euro.

Lexus CT 200h foloseste aceeasi tehnologie de propulsie ca Toyota Auris HSD si Toyota Prius. Ansamblul motor este format dintr-un propulsor pe benzina de 1,8 litri si 99 Cai Putere (CP) si un motor electric de 82 CP. Puterea reala maxima combinata este de 136 CP. Transmisia este cu variatie continua (CVT), deci fara trepte de viteza si este perceputa de sofer ca o cutie de viteze automata (nu este necesara actionarea schimbatorului – n.r.).

click aici pentru a vedea fotografii oficiale cu Lexus CT 200h

Acceleratia de la 0 la 100 km/h se realizeaza in 10,3 secunde, iar emisiile de dioxid de carbon pe kilometru masoara 96 de grame. Cel mai mic Lexus a fost dezvoltat pe o platforma complet noua, cu tractiune fata, o premiera pentru modelele Lexus europene. In conditii optime si cu bateria Nichel-Metal hidrura complet incarcata, Lexus CT 200h poate parcurge pana la doi kilometri doar electric.

Cele doua propulsoare (benzina si electric) pot functiona ca o bicicleta tandem: amandoua sau doar unul dintre ele, in functie de necesitati. La fel ca orice alt automobil hibrid, Ct 200h dispune de un sistem ce recupereaza energia la franare (ca dinamul de la bicicleta).

CT 200h masoara 4.320 mm lungime, 1.765 mm latime, 1.430 mm inaltime si are un ampatament de 2.600 mm. Volumul portbagajului este de 345 de litri. Masina rivalizeaza cu BMW Seria si Audi A3.

In ceea ce priveste siguranta, Lexus ofera in premiera pentru segmentul C sistemul de preventie a accidentelor Pre-Crash Safety (PCS) si tempomatul (cruise control) adaptiv (denumit si ACC – Adaptive Cruise Control), care poate frana sau accelera pentru a mentine o distanta constanta in raport cu masina din fata. Aceste doua sisteme functioneaza impreuna la viteze intre 50 si 170 kilometri pe ora. In documentul atasat poti vedea lista de preturi completa si dotarile lui Lexus CT 200h.

Pentru ca silentiozitatea, in modul electric, este unul dintre punctele forte ale masinii, o buna parte a evenimentului de lansare, tinut la Palatul Ghika din Bucuresti, s-a petrecut in liniste. Toti invitatii au primit casti la intrare, iar pret de cateva minute atmosfera tipica unui eveniment de lansare, muzica, discursuri, s-au mutat din niste difuzoare imense de sute de Wati in niste simple casti.

click aici pentru a vedea fotografii din lansare

Au urmat discursuri lungi si un joc de lumini care pare sa fie laitmotivul lansarilor auto din Romania anului 2011. Spun asta pentru ca am intalnit conceptul atat la intrarea pe piata a noului Citroen C4, cat si cu ocazia lansarii locale a lui Chevrolet Orlando.

Andrei Fantana a venit insa cu elementul original: un desen realizat in direct si proiectat langa masina, desen care a ajuns ulterior, sub forma de tablou, in pungutele de cadou pe care le-au primit toti participantii, la sfarsitul serii.

Lasa un comentariu